Νόμος που απαγορεύει τη συνάθροιση πολιτών μπροστά από τη Βουλή αν δεν υπάρχει έγκριση από τις αρχές, ψηφίστηκε στην Ισπανία. Μάλιστα, το πρόστιμο που προβλέπεται ανέρχεται στις 30.000 με 60.000 ευρώ.

Ads

Επιπλέον πρόστιμο 30.000 ευρώ, προβλέπεται σε όποιον πολίτη προσβάλει αστυνομικό. Τη Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να ψηφιστεί και το αν θα ποινικοποιούνται οι πορείες διαμαρτυρίας μπροστά από την ισπανική Βουλή ή σε κατοικίες πολιτικών, το κάψιμο κάδων και μεταξύ άλλων οι συναθροίσεις με πόρνες σε χώρους που βρίσκονται κοντά σε σχολεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες, θεώρησε πως ο παλαιότερος νόμος χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί καθώς θεωρείται «ξεπερασμένος». Ανάμεσα στα 55 άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχει και η δυνατότητα που δίνεται στην αστυνομία να χαράξει ζώνες ασφαλείας. Με λίγα λόγια να αποκλείει οικοδομικά τετράγωνα από τις συγκεντρώσεις και τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε από την Αριστερά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως «προσπάθεια φίμωσης των πολιτών», ενώ η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σοράγια Ροδρίγκες κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια καταστολής των δικαιωμάτων των πολιτών που παραπέμπει σε καθεστώτα «όχι και τόσο δημοκρατικά».

Ads

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Αλφόνσο Αλόνσο υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων σχολιάζοντας πως «ο καινούργιος νόμος θα αποκαταστήσει τη προοδευτική εξαφάνιση των ποινών φυλάκισης στον Ποινικό Κώδικα». Στο ίδιο μήκος κύμματος βρίσκεται και η δήλωση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Ιγνάθιου Κοσιό που δήλωσε πως «το κράτος έλαβε υπόψη τα αιτήματα των αστυνομικών».