Tο Σουλτανάτο του Μπρουνέϊ είναι η πρώτη χώρα στην Ανατολική Ασία που υιοθέτησε τον νόμο της Σαρία – του ισλαμικού «ποινικού κώδικα». Η κίνηση του Σουλτάνου έχει ανησυχήσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, καθώς από την Πέμπτη θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος.

Ads

 
«Σήμερα εναποθέτω την πίστη μου στον μεγάλο Αλλάχ για να ανακοινώσω ότι η αυριανή ημέρα, η Πέμπτη 1η Μαΐου 2014, θα δει την πρώτη φάση της εφαρμογής του νόμου της Σαρία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες», είπε ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπόλκια. 
 
Η εφαρμογή του νόμου σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα αντιμετωπίζουν την κρίση των ισλαμικών δικαστηρίων για τα εγκλήματά τους. Οι περισσότεροι νόμοι θα ισχύουν και για τους μη μουσουλμάνους.
 
image

Η πρώτη φάση, για την οποία μίλησε ο Σουλτάνος, θα στείλει στην φυλακή ή θα επιβάλλει πρόστιμα σε αδικήματα όπως «εγκυμοσύνη εκτός γάμου», «προώθηση άλλων θρησκειών», και «αποτυχία τέλεσης της προσευχής της Παρασκευής».
 
Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο και θα τιμωρεί αδικήματα όπως κλοπή και κατανάλωση αλκοόλ με μαστίγωμα και ακρωτηριασμούς. Το τρίτο – και τελικό στάδιο – θα εφαρμοστεί μετά από δυο χρόνια και θα τιμωρεί με θάνατο – μάλλον με λιθοβολισμό – εγκλήματα όπως την μοιχεία, την προσβολή του Κορανίου και του Μωάμεθ.
 
Η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς το 20% των κατοίκων του Σουλτανάτου δεν είναι μουσουλμάνοι, αλλά βουδιστές, χριστιανοί ή άλλου θρησκεύματος. Οι Κινέζοι αποτελούν το 10% των κατοίκων – η μεγαλύτερη μειονότητα, ενώ οι Μαλαισιανοί φτάνουν το 65%. Επίσης ζουν στο Μπρουνέϊ 30.000 Ρωμαιοκαθολικοί Φιλιππινέζοι μετανάστες και πολλοί εργάτες με δυτική καταγωγή.
 
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αλλαγή του ποινικού κώδικα στο Μπρουνέϊ. Η επιβολή θανατικής ποινής για τέτοιο εύρος αδικημάτων καταπατά το διεθνές δίκαιο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
 
Η Διεθνής Επιτροπή Δικαστών αλλά και δυο οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην ανατολική Ασία επισήμαναν ότι ο νόμος στοχεύει τις γυναίκες αλλά και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. «Η θανατική ποινή αντιτίθεται σε διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, ο λιθοβολισμός νομιμοποιεί τα βασανιστήρια και τον εξευτελισμό στην τιμωρία, εκτός από την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρουν οι δυο οργανώσεις σε ανοιχτή επιστολή τους.
 
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι όσοι δεν είναι μέρος της μουσουλμανικής πλειοψηφίας αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους, την ώρα που η κυβέρνηση οργανώνει εκστρατείες προσηλυτισμού ακόμη και με την παροχή οικονομικών κινήτρων.
 
Πάντως, όπως επισημαίνουν διπλωμάτες, παραμένει ασαφές το πως θα λειτουργήσει το σύστημα αλλά και πως θα συνδυαστεί με το ήδη εφαρμοζόμενο αγγλικό δίκαιο.