Πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής καταγράφονται από το ολέθριο πέρασμα του τυφώνα Ίρμα στην Καραϊβική. Δεκατέσσερις είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ τα νησιά Μπαρμπούντα και Άγιος Μαρτίνος έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. 

Ads

Το 95% των υποδομών και κτιρίων των νησιών δεν υπάρχουν πια. Επτά χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Βαρθολομαίο. Στον Άγιο Μαρτίνο έχουν καταστραφεί το αεροδρόμιο και το λιμάνι και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να φτάσουν στο νησί. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται κι ένα παιδάκι δυο χρονών που σκοτώθηκε, όταν η οικογένεια επιχειρούσε να φύγει από το κατεστραμμένο σπίτι της.

Στην Μπαρμπούντα οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους έμειναν άστεγοι ενώ εννέα στα δέκα κτίρια έχουν καταστραφεί. Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε ότι θα ζητηθεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την ανοικοδόμηση του νησιού. Σημείωσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο νησί. 

Σημειώνεται ότι αυτές είναι απλώς οι πρώτες καταγραφές καταστροφών και θυμάτων καθώς οι πληροφορίες είναι ακόμη αποσπασματικές. Πρωτεύων είναι να βρεθούν τρόποι να φτάσουν οι ομάδες αρωγής στα νησιά με νερό, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια. 

Ads

Πανοραμικά πλάνα από το μέγεθος της καταστροφής: 

Τυφώνας αποκάλυψης 

Η Ίρμα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει ισχύ επτά τρισεκατομμυρίων βατ. Δηλαδή διπλάσια από αυτή που εξαπέλυσαν όλες οι βόμβες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μαζί. 

Έχει σταθερή ταχύτητα ανέμων ως και 280 χλμ. την ώρα, ενώ έχουν μετρηθεί ριπές ως 297 χλμ. την ώρα. «Είναι από τους τυφώνες που μπορούν να αφήσουν πίσω τους χιλιάδες θύματα» είπε ο αναλυτής καταστροφών στην εταιρεία Enki Research, Τσακ Γουότσον. 

Καμία σχέση με τον Χάρβεϊ. «Δεν θα δούμε μια πλημμύρα σε αργή κίνηση σαν τον Χάρβεϊ», λέει ο Γουότσον. Η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που έπληξε την περασμένη εβδομάδα το Τέξας, πλημμύρισε έκταση αντίστοιχου μεγέθους με τη λίμνη Μίσιγκαν, αφαίρεσε δεκάδες ζωές και προξένησε ζημιές ύψους 180 δισ. δολ. «Πρόκειται για έναν κανονικότατο τυφώνα», καταλήγει ο Γουότσον. 

image

image

image

image

Μεγάλες καταστροφές στο Πουέρτο Ρίκο 

Ο τυφώνας Ίρμα «σφυροκοπάει» από χθες το Πουέρτο Ρίκο με ανέμους ταχύτητας 300 χλμ/ώρα. Το πέρασμα είναι σαρωτικό. Περισσότερο από το μισό νησί έμεινε χωρίς ρεύμα. Συνολικά 900.000 Πορτορικανοί είναι στο σκοτάδι ενώ 50.000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Δεκατέσσερα νοσοκομεία βασίζονται μόνο σε γεννήτριες για τη λειτουργία τους ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει με κολόνες που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Ακολουθεί ο κυκλώνας Χοσέ

Στο μεταξύ, τον τυφώνα Ίρμα ακολουθεί η τροπική καταιγίδα Χοσέ, η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική και χθες ενισχύθηκε σε κυκλώνα. Μάλιστα η έντασή του αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αύριο Παρασκευή.

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά. Οι Μικρές Αντίλλες ήδη έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα.

Παράλληλα και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού. Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Πάντως ο κυκλώνας αυτός αναμένεται να παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες. 

Στο «μάτι» της Ίρμα η Φλόριντα 

Η Ίρμα θα περάσει κοντά ή βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας σήμερα. Κατόπιν αναμένεται να πλήξει τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στο «μάτι» ενός νέου τυφώνα, πριν προλάβουν να συνέλθουν από το καταστροφικό πέρασμα του «Χάρβεϊ» στο Τέξας. Αυτή τη φορά, ο Τυφώνας θα χτυπήσει τη Φλόριντα. 

Το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα έκλεισε εν αναμονή του τυφώνα. Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και στις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία να είναι σε επιφυλακή καθώς αναμένεται να δοθεί ειδοποίηση για μεταφορά στα καταφύγια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με  βάση τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων, ο τυφώνας αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4 όταν φτάσει στη Φλόριντα.