Η Interpol αποφάσισε να αφαιρέσει την Τουρκία από τη βάση δεδομένων της, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να περάσει στο σύστημα μια λίστα με 60.000 ονόματα ατόμων τα οποία κατηγορεί ως γκιουλενιστές.

Ads

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η απόφαση της Interpol, που τώρα έγινε γνωστή, ελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, όταν οι τουρκικές αρχές έριξαν στο σύστημα τα ονόματα 60.000 ανθρώπων που καταζητούνται αφότου διέφυγαν στο εξωτερικό. Στα ονόματα αυτά περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστικοί, στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο ΝΑΤΟ κ.ά.

Παρά την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες της Τουρκίας η Interpol αρνείται στην Τουρκία πρόσβαση στη βάση δεδομένων, λέγοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα εμπιστοσύνης» και ότι δεν μπορούν να γεμίζουν άκριτα με ονόματα καταζητούμενων.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν ελέγξει καλά τα στοιχεία των ανθρώπων αυτών και ότι δικαίως βρίσκονται στην τουρκική λίστα.

Ads

Η απόφαση της Interpol είναι πολυ σημαντική, διότι τα πρόσωπα αυτά ενόσω βρίσκονταν στη λίστα δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν πουθενά στον κόσμο και διαρκώς διέτρεχαν τον κίνδυνο να συλληφθούν και να εκδοθούν στην Τουρκία.

Πλέον, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν τα διαβατήριά τους και να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.