Τη στιγμή, όπου η Ευρώπη χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της επιδημίας του κορωναϊού, η λεγόμενη «ινδική» μετάλλαξη, η Β.1.617, εντάχθηκε την Τρίτη 11 Μαΐου στον κατάλογο των «ανησυχητικών» μεταλλάξεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο περιλαμβάνονται ήδη οι βρετανικές, βραζιλιάνικες και νοτιοαφρικανικές.

Ads

Η εντοπισμένη, μέχρι στιγμής σε 49 χώρες, Β. 1.617 είναι «μεταδοτικότερη» από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2 και μειώνει, σύμφωνα με στοιχεία, την ανταπόκριση των αντισωμάτων, που επιτρέπουν την καταπολέμηση του ιού, δήλωσε η επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κερκάβε (Maria Van Kerkhove), υπεύθυνη της καταπολέμησης του κορωναϊού στον ΠΟΥ, για να δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση.

Αυτή η δήλωση δεν βοήθησε να σταματήσει η σύγχυση ως προς την ινδική μετάλλαξη. Το Σάββατο 8 Μαΐου, η Ινδή παιδίατρος Σουμίγια Σβαμίναθαν (Soumya Swaminathan), επικεφαλής επιστήμονας στον ΠΟΥ, είχε μιλήσει για μία μετάλλαξη «που εξαπλώνεται ταχύτατα, που είναι μεταδοτικότερη και που θα μπορούσε να διαφύγει από την προστασία των εμβολίων, συμβάλλοντας, έτσι, στην έκρηξη της επιδημίας στη χώρα».

Στη Νότια Ασία, ανιχνεύονται περισσότερα από 350.000 νέα κρούσματα κορωναϊού ημερησίως εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων υπερβαίνει σήμερα τους 4.000. Αλλά στις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα από το δεύτερο κύμα, στη  Βομβάη, αλλά και στο Δελχί, όπου εφαρμόζεται αυστηρός κατ’οίκον περιορισμός του πληθυσμού, καθώς και στο Παντζάμπ και το Τσατίσγκαρ, παρατηρείται μία τάση υποχώρησης εδώ και αρκετές ημέρες.

Ads

Το πληττόμενο Ηνωμένο Βασίλειο

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου, η Σβαμίναθαν οπισθοχώρησε, εξηγώντας ότι η ινδική μετάλλαξη «δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνη για τη δραματική αύξηση του αριθμού των παρατηρούμενων κρουσμάτων και των θανάτων στην Ινδία», αναγνωρίζοντας, επίσης, ότι η χώρα ως επί το πλείστον «επαναπαύθηκε» αυτό το χειμώνα, μετά το τέλος του πρώτου επιδημικού κύματος.

«Αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι τα εμβόλια λειτουργούν, ότι οι διαγνώσεις λειτουργούν, ότι οι ίδιες θεραπείες που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό ιό λειτουργούν και δεν υπάρχει, επομένως, λόγος να αλλάξουμε τίποτα», δήλωσε. Την Τρίτη 11 Μαΐου, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ινδία, Ροντερίκο Όφριν (Roderico Ofrin), ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Σύμφωνα με αυτόν, ο ρόλος που διαδραματίζει η μετάλλαξη στην έκρηξη της επιδημίας «παραμένει αβέβαιος».

Η ίδια η επιστημονική κοινότητα είναι διστακτική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι διάφορες παραλλαγές της ινδικής μετάλλαξης -Β.1.617, Β.1.617.1, Β.1.617.2 και Β.1.617.3- έχουν εντοπιστεί περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες εκτός Ινδίας, ορισμένοι εμπειρογνώμονες καλούν την κυβέρνηση να καθυστερήσει τη προγραμματισμένη -για τη Δευτέρα 17 Μαΐου- νέα άρση των περιορισμών.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό «Δημόσια Υγεία-Αγγλία», η ινδική μετάλλαξη μάλλον είναι «τουλάχιστον τόσο μεταδοτική», όσο και η βρετανική, που ανακαλύφθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Κεντ, αλλά «δεν είναι γνωστό εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Προφανώς, η Β.1.617.2 μετάλλαξη κερδίζει έδαφος παντού, όπως σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας. Τίθεται υπό αμφισβήτηση ότι οι αφίξεις Ινδών και Πακιστανών υπηκόων προκάλεσαν την εμφάνιση του συμπλέγματος νότια του Μάντσεστερ, παρά την υποχρεωτική δεκαήμερη  καραντίνα από τις 23 Απριλίου, σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Γονιδιωματικής και Γενετικής «Wellcome Trust Sanger», η B.1.617.2 εντοπίζεται επί του παρόντος «σε περισσότερο από 10 %» των ληφθέντων δειγμάτων σε άτομα, διαγνωσμένα θετικά στον κορωναϊό και υποβληθέντα σε γενετική ακολουθία. Ωστόσο, προειδοποιεί ο Τζέφρεϊ Μπάρρετ , στατιστικολόγος στο ινστιτούτο, «είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης», διότι τα  δεδομένα «αντιπροσωπεύουν ελάχιστες μόνο ακολουθίες » και ότι «εκατοντάδες κρούσματα» εισήχθησαν, στην πραγματικότητα, από το εξωτερικό εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, τη στιγμή, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στο στάδιο χαλάρωσης.

Μετάλλαξη υπό παρακολούθηση

Το Σάββατο 8 Μαΐου, οι ινδικές (INSACOG) και βρετανικές (COG-UK) κοινοπραξίες εργαστηρίων γονιδιωματικής δημοσίευσαν στην πλατφόρμα «Biorxiv.org» προκαταρκτικά αποτελέσματα κοινών εργασιών ως προς το θέμα. Φαίνεται ότι η ινδική μετάλλαξη μπορεί να διαφύγει «λίγο» από τα αντισώματα που παράγονται μετά τον εμβολιασμό, αλλά η ανοσολογική διαφυγή της είναι «μικρότερη» από αυτή των παραλλαγών με τη μετάλλαξη «Ε484Κ».

«Στη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια είναι ήπια. Έχουν αναφερθεί λοιμώξεις σε εμβολιασμένους ανθρώπους, αλλά όλα τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες», υπογραμμίζει ο Ανουράγκ Άγκραουαλ (Anurag Agrawal), συν-συγγραφέας του άρθρου και διευθυντής του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής και ολοκληρωτικής Βιολογίας («IGIB») στο Δελχί.

Πηγή: Le Monde