Αυξάνονται οι νεκροί από τον ισχυρό τυφώνα Χαγκίμπις, που έπληξε την ανατολική και την κεντρική Ιαπωνία τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, μέχρι στιγμής. 

Ads

Ο Χαγκίμπις έφερε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με Ιάπωνες μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και διασώστες προκειμένου να συνδράμουν τους πολίτες που έχουν αποκλειστεί σε διάφορες περιοχές και να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες που προκάλεσε ένας από τους χειρότερους τυφώνες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK υπάρχουν ακόμα 16 αγνοούμενοι, καθώς ο τυφώνας Χαγκίμπις άφησε πίσω του τεράστιες πλημμυρισμένες στην κεντρική και την ανατολική Ιαπωνία και σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Οι περιορισμοί για τις προσγειώσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια Ναρίτα και Χανέντα του Τόκιο ήρθησαν αλλά πάνω από 800 πτήσεις ακυρώθηκαν για σήμερα, σύμφωνα με το NHK, όπως και κάποια δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Ads

Οι αρχές ήραν τις προειδοποιήσεις για βροχοπτώσεις στην περιοχή Κάντο κοντά στο Τόκιο, όπου τα καταστήματα άνοιξαν και πάλι και επαναλειτούργησαν πολλές γραμμές του τρένου, ωστόσο προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος υπερχείλισης των ποταμών στην ανατολική Ιαπωνία και πρόκλησης νέων ζημιών.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών και απέστειλε στις πληγείσες περιοχές τον υπουργό που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση καταστροφών. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για να σώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. «Αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος και υδροδότησης καθώς και την αναστολή των υπηρεσιών μεταφοράς, σκοπεύουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση…και καλούμε τους πολίτες να είναι σε επιφυλακή για κατολισθήσεις και άλλους κινδύνους», δήλωσε ο Άμπε.

Περίπου 27.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας καθώς πυροσβέστες, αστυνομικοί και στελέχη της ακτοφυλακής εστάλησαν για να διασώσουν ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί στην περιοχή Ναγκάνο της κεντρικής Ιαπωνίας και αλλού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το NHK, το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται καθώς πολλές περιοχές παραμένουν πλημμυρισμένες. Περίπου 425.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γεγονός που αναβίωσε τους φόβους για επανάληψη των παρατεταμένων διακοπών ρεύματος που προκάλεσε άλλος τυφώνας ο οποίος έπληξε τις περιοχές ανατολικά του Τόκιο τον περασμένο μήνα.

Οι αρχές είχαν προτρέψει χθες 6 εκατομμύρια πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως από τις εστίες τους σε περιοχές που θα πλήττονταν από τον τυφώνα, κατά εκτιμήσεις τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί από το 1958 στην Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ