Οι διαβεβαιώσεις της Ιαπωνίας ότι η Φουκουσίμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και δεν εγκυμονεί κινδύνους ήταν ένα ψέμα. Ένα ψέμα για να μη χάσει διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιουνσίρο Κοϊζούμι.

Ads

Ο Κοϊζούμι υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Σίνζο Άμπε ότι το πρόβλημα με το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «υπό απόλυτο έλεγχο» και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι ψευδείς. 

«Η δήλωση του κ. Αμπε είναι ψευδής. Η κατάσταση στην Φουκουσίμα δεν είναι υπό έλεγχο και πρέπει να πούμε την αλήθεια τόσο στους πολίτες της χώρας, όσο και στη διεθνή κοινότητα», τόνισε σχετικά ο 74χρονος πολιτικός, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας από το 2001 έως το 2006. 

«Έχει στηθεί ένας εικονικός τοίχος για να κρυφτεί το πρόβλημα με την Φουκουσίμα και όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, τόσο θα ενισχύεται αυτός ο τοίχος. Η αλήθεια όμως είναι πως το πρόβλημα με τη ραδιενέργεια παραμένει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό θέμα» πρόσθεσε. 

Ads

Ο Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας του (2001- 2006) και μετατράπηκε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. 

Ο Άμπε έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο σταθμός της Φουκουσίμα είναι ασφαλής κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2013 προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που υπήρχαν για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο.

«Ήταν ένα ψέμα. Δεν είναι υπό έλεγχο», τόνισε ο Κοϊζούμι, επικαλούμενος ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες της Tepco να φτιάξει το μεγαλύτερο στον κόσμο «τείχος πάγου» για να εμποδίσει τα υπόγεια ύδατα να περάσουν στα θεμέλια των αντιδραστήρων που υπέστησαν ζημιές και να μολυνθούν.

«Λένε συνέχεια ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν», εξήγησε ο Κοϊζούμι. Οι ειδικοί λένε ότι η διαχείριση του σχεδόν ενός εκατομμυρίου τόνων ραδιενεργού ύδατος που βρίσκεται αποθηκευμένο σε δεξαμενές στον σταθμό της Φουκουσίμα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Ο Κοϊζούμι πρόσθεσε επίσης ότι «ντρέπεται» που πίστεψε τους ειδικούς οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, καθαρή και ασφαλής. 

Όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ιαπωνίας, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το 30% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, έκλεισαν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα και οι εταιρείες επιδιώκουν να τεθούν ξανά σε λειτουργία αλλά αντιμετωπίζουν την επιφυλακτικότητα του κόσμου. Μόνον τρεις λειτουργούν τώρα.