Μια γυναίκα στάθηκε μόνη απέναντι σε μια πορεία ναζί στο Borlänge, στην κεντρική Σουηδία, υψώνοντας τη γροθιά της.

Ads

Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και θάρρους, η Τες Ασπλούντ, ακτιβίστρια από την Στοκχόλμη, διαμαρτυρήθηκε για την πορεία και στάθηκε μόνη της απέναντι σε μερικές δεκάδες ναζί, μπλοκάροντάς τους.

«Δε νομίζω ότι το σκέφτηκα, απλά το έκανα. Σκέφτηκα μόνο: δεν θα έπρεπε να είστε εδώ. Τότε ένας από αυτούς με κοίταξε και το ίδιο έκανα κι εγώ. Δεν είπε τίποτα όπως κι εγώ. Τότε ήρθε η αστυνομία και με πήρε», δήλωσε, στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό P4 Dalarna. Αναφερόμενη στη κίνησή της να υψώσει τη γροθιά της είπε πως δανείστηκε τη χειρονομία από τον Νέλσον Μαντέλα.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Ντέιβιτντ Λάγκερλοφ, έναν φωτογράφο του Expo, μιας αντιρατσιστικής ομάδας, που ιδρύθηκε το 1995 από τον συγγραφέα του «Millenium» Στιγκ Λάρσον, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω του διαδικτύου.

Ads

Όπως δήλωσε ο φωτογράφος, η Τες Ασπλούντ στάθηκε απέναντι στις ηγετικές φυσιογνωμίες της νεοναζιστικής ομάδας Nordic Resistance, που περπατούσαν αργά προς το μέρος της. «Το βλέμμα του αρχηγού τους συναντήθηκε με το δικό της και έμειναν εκεί για μερικά δευτερόλεπτα να κοιτιούνται» δήλωσε. Μόλις βρέθηκαν πολύ κοντά επενέβη η αστυνομία και την τράβηξαν μακριά, πρόσθεσε.

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έκαναν λόγο για τη φωτογραφία της χρονιάς, συγκρίνοντάς την με την φωτογραφία του Hans Runesson, ο οποίος το 1985 είχε απαθανατίσει μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Växjö, στη νότια Σουηδία, να χτυπά έναν νεοναζί με την τσάντα της.

image