Τον δρόμο και άλλων μεγάλων εταιρειών ακολουθεί Google, ανακοινώνοντας, μέσω της μητρικής Alphabet Inc (GOOGL.O) την απόλυση περίπου 12.000 εργαζομένων, ή το 6% του εργατικού της δυναμικού.

Ads

Η Microsoft αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις.

Το πρόσχημα της Alphabet είναι ότι αντιμετώπισε «μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα» από τα δύο τελευταία χρόνια, όταν διεύρυνε γρήγορα τον αριθμό των εργαζομένων, αποφάσεις για τις οποίες ο Pichai είπε ότι ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη».

Ο Pichai έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet το 2019.

Ωστόσο, είπε, η Google προετοιμάζεται «να μοιραστεί μερικές εντελώς νέες εμπειρίες για χρήστες, προγραμματιστές και επιχειρήσεις» και η εταιρεία έχει «μια σημαντική ευκαιρία μπροστά μας με την τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα προϊόντα μας».

Ads

Η εταιρεία εργάζεται για μια μεγάλη εκτόξευση τεχνητής νοημοσύνης, είπαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Μία από τις πηγές είπε ότι θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του τρέχοντος έτους.

Οι απολύσεις της Alphabet ακολούθησαν μια αναθεώρηση των ανθρώπων και των προτεραιοτήτων της, που οδήγησε σε μείωση του εργατικού δυναμικού σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, είπε ο Pichai. Μεταξύ εκείνων που χάνουν τη δουλειά τους είναι στρατολόγοι, εταιρικό προσωπικό και άνθρωποι που εργάζονται σε ομάδες μηχανικών και προϊόντων, πρόσθεσε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Alphabet έχει ήδη στείλει email στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, το προσωπικό θα λάβει απόλυση και έξι μήνες υγειονομικής περίθαλψης καθώς και υποστήριξη μετανάστευσης.

Ένα άτομο που είπε ότι εργαζόταν στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google, δημοσίευσε στο Twitter ότι έχασε τη δουλειά του ακόμη και όταν ανέβηκε σε ηγετική θέση σε ένα έργο.

Στο εξωτερικό, οι ειδοποιήσεις απόλυσης θα διαρκέσουν περισσότερο λόγω των τοπικών νόμων και πρακτικών για την απασχόληση, είπε ο Pichai στο σημείωμα.