Με 49 ψήφους υπέρ και 51 κατά η αμερικανική Γερουσία απέρριψε πριν από λίγο τον επιχειρούμενο αποκλεισμό 16 εκατομμυρίων πολιτών από την πρόσβασή τους στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, το ξήλωμα δηλαδή ενός μεγάλου μέρους του προγράμματος Medicare του Μπ. Ομπάμα.

Ads

Τρεις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές ψήφισαν κατά της πρότασης κατάργησης προβλέψεων του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare). Έτσι, η Γερουσία απέρριψε την κατάργηση του Obamacare, θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και την αξιοπιστία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στους 3 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν “κατά” και έκριναν το αποτέλεσμα, ήταν ο John McCain (φωτογραφία παραπάνω), πρώην υποψήφιος Πρόεδρος, που πρόσφατα διαγνώστηκε με επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.

Ads

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία στιγμή απογοήτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, μιλώντας την ολομέλεια του σώματος αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Πολεμικό κλίμα επικρατεί πλέον στον κλειστό κύκλο των συνεργατών του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο νέος διευθυντής αρμόδιος για την επικοινωνία στον Λευκό Οίκο Άντονι Σκαραμούτσι επιτέθηκε ανοιχτά κατά υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του Τραμπ.

Ο Σκαραμούτσι επιτέθηκε κατά του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, αλλά και του υπεύθυνου στρατηγικής του προέδρου Τραμπ Στίβ Μπάνον σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού The New Yorker.

Το δημοσίευμα αυτό βασίζεται σε μία τηλεφωνική συνέντευξη μεταξύ του Σκαραμούτσι κι ενός δημοσιογράφου του περιοδικού.

Χρησιμοποιώντας χυδαία γλώσσα ο πρώην χρηματιστής της Wall Street, που ανέλαβε διευθυντικά καθήκοντα επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο την προηγούμενη Παρασκευή, χαρακτήρισε τον Πρίμπους έναν «γαμ….. παρανοϊκό σχιζοφρενή», ενώ κατηγόρησε τον Μπάνον ότι προσπαθεί να χτίσει την δική του φήμη εκμεταλλευόμενος «τη γ…η ισχύ του προέδρου».

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την δημοσίευση του άρθρου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού, ο Σκαραμούτσι έγραψε: «Μερικές φορές χρησιμοποιώ ακραίες εκφράσεις. Θα είμαι συγκρατημένος στο επίπεδο αυτό, αλλά δεν θα εγκαταλείψω την παθιασμένη μάχη για την πραγματική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ».

Σε ερώτηση σχετική με το άρθρο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασχολείται με το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά κι άλλα θέματα.

«Ο Σκαραμούτσι χρησιμοποίησε ακραίες εκφράσεις και δεν πιστεύω ότι θα το ξανακάνει», δήλωσε. Οποιαδήποτε κίνηση για μία συγνώμη «πρέπει να γίνει προσωπικά και μεταξύ τους», τόνισε η Σάντερς.

Τόσο ο Πρίμπους, όσο κι ο Μπάνον δεν έκαναν κάποιο σχόλιο για την σφοδρή προσωπική επίθεση που δέχθηκαν από τον Σκαραμούτσι.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του δεν έκανε επίσης κάποιο σχόλιο για το ξέσπασμα του στενού συνεργάτη του.

Ωστόσο, μερικοί από τους συμβούλους του Τραμπ αμφισβητούν την επάρκεια του Πρίμπους κι αυτό τον καθιστά πολιτικά ευάλωτο για την δυναμική των ισορροπιών που διαμορφώνεται στον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου.

Ρεπουμπλικάνοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις στον Λευκό Οίκο δηλώνουν επίσης ότι και η οικογένεια του Τραμπ έχει παράπονα από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι ενδεικτικές των συνθηκών αρνητικού κλίματος που επικρατούν στον πυρήνα λήψης αποφάσεων του Λευκού Οίκου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχασε την πολιτική μάχη στη Γερουσία για την κατάργηση προβλέψεων του προγράμματος Obamacare, ενώ επιδιώκει να προωθήσει από τον Σεπτέμβριο τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, τις οποίες έχει προεκλογικά εξαγγείλει ο ίδιος ο Τραμπ.