Ads

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, που συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα,  στην αποκλεισμένη παλαιστινιακή περιοχή ξεπερνάει τους 120. Σε εκατοντάδες ανέρχονται και οι τραυματίες με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως ξεπερνούν τους 900. Και ενώ στη Γάζα μετρούν θύματα από τις εναέριες επιθέσεις, το Ισραήλ φέρεται να προετοιμάζεται και για μια χερσαία εισβολή.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου την Παρασκευή το βράδυ δεκάδες άρματα μάχης συνοδευόμενα από φάλαγγες στρατιωτικών καμιονιών να κατευθύνονταν προς τα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες και μονάδες του ισραηλινού πεζικού. Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως η κινητικότητα του ισραηλινού στρατού έχει στοιχεία «ψυχολογικού πολέμου».  «Προετοιμάζουμε τα επόμενα στάδια της επιχείρησης, ώστε οι δυνάμεις να είναι έτοιμες να εισέλθουν στο πεδίο της μάχης. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν όλες τις συνέπειες, ό,τι πρέπει να γίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αλμόζ Μότι.

«Τα περισσότερα από τα θύματα των ισραηλινών επιθέσεων είναι άμαχοι πολίτες. Πρόκειται για μια τραγική εικόνα», δήλωσαν ιατρικές πηγές από τη Γάζα στο Al Jazeera και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι και τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά».

Ads

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ δηλώνει πως θα συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς. «Δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον οργάνωσης αλλά για μια γενοκτονία», τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Το Ισραήλ ζητάει από τη Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες, όμως από την πλευρά της η Χαμάς δηλώνει πως δεν πρόκειται να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών όσο το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με το Ισραήλ από την Τρίτη η Χαμάς έχει εκτοξεύσει προς το Ισραήλ 680 ρουκέτες τραυματίζοντας εννέα άτομα.

«Δεν υπάρχει κανείς, καμία διεθνή πίεση, που θα μας εμποδίσει να πατάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την τρομοκρατική οργάνωση που θέλει την καταστροφή μας», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμιν Ντενιάχου. «Στην καταστροφή σας οδηγεί ο Νετανιάχου», απάντησε η Χαμάς, ζητώντας από τους ισραηλινούς να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους και να τερματίσουν τη βία και τις αεροπορικές επιδρομές.

Η διεθνής κοινότητα φέρεται να αναζητά έναν μεσολαβητή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων. Ο τελευταίος που μεσολάβησε και πέτυχε μια κατάπαυση του πυρός, πριν από περίπου δύο χρόνια, ήταν ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από ένα αντικυβερνητικό κίνημα και τον στρατό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου του πρότεινε να μεσολαβήσει ο ίδιος για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Οι ΗΠΑ φέρονται πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό τους στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να πείσουν τη Χαμάς να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του για κατάπαυση του πυρός, όπως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.