Ολοκληρώνεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της G20 που διεξάγεται στο Χανγκτζόου της ανατολικής Κίνας, με το τελικό της ανακοινωθέν να περιλαμβάνει εξαγγελίες για τη δημιουργία μίας μαύρης λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους και τα μέτρα αντιποίνων που θα ληφθούν εναντίον τους.

Ads

Το παραπάνω έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στη σημερινή συνεδρίαση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που γίνεται αυτό «για πρώτη φορά».

«Θα υπάρχουν στοιχεία που δεν είχαν ποτέ ξανά αναφερθεί σε ένα ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων” της G20 για να υπάρξει ένας αποτελεσματικός, πραγματικός αγώνας κατά της απάτης και της φορολογικής βελτιστοποίησης», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Μισέλ Σαπέν, ο οποίος συνοδεύει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην σύνοδο κορυφής της G20, η μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ως τον Ιούλιο του 2017, όπως και οι ποινές για αυτούς.

Ads

«Οι επικεφαλής κρατών υιοθετούν την εργασία που έκανε ο ΟΟΣΑ για να καθοριστούν τα κριτήρια που θα επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι μια χώρα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες», συνέχισε, αποκαλύπτοντας ότι η κατάρτιση μιας μαύρης λίστας «δεν είχε τη γενική συναίνεση πριν από έξι μήνες».

Ενωμένοι για το προσφυγικό και την τρομοκρατία

Δυο ακόμα θέματα που απασχολούν τη σημερινή συνάντηση είναι οι προσφυγικές ροές και η διεθνής τρομοκρατία. Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι «τονίζουμε την αλληλεγγύη μας και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές, από όπου και εάν προέρχεται». Οι G20 δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και να ανταλλάσουν σχετικές πληροφορίες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να θίξει το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ τον επόμενο χρόνο που η Γερμανία θα φιλοξενήσει την σύνοδο των G20 αναμένεται να το αναδείξει ως το κύριο θέμα της συνόδου.

Ομπάμα και Πούτιν για τη Συρία και την Ουκρανία

Στο μεταξύ, κατ’ιδίαν συνάντηση για τη Συρία και την Ουκρανία είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, «η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από αυτό που αναμενόταν και πήγε καλά». «Θα συνεχιστεί η εργασία», σημείωσε.

Παράλληλα σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή εντός των ερχόμενων εβδομάδων μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία. «Συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε τις προσεχείς εβδομάδες μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Στην Ουκρανία οφείλουμε να συνεχίσουμε την (ειρηνευτική) διαδικασία του Μινσκ, να ρυθμίσουμε τα σημερινά σημεία εμπλοκής, κυρίως την εγκαθίδρυση ειδικού καθεστώτος, την κατάσταση της ασφάλειας και την απουσία εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών», ανάφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Facebook.

Όσον αφορά τώρα τη Συρία, ο Ολάντ κάλεσε επίσης με μήνυμά του στο Facebook τον Ρώσο Πρόεδρο να βρεθεί «μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση στη χώρα αυτή.