Η Φρίντα Σοφία, η 12χρονη μαθήτρια που θάφτηκε ζωντανή κάτω από τα ερείπια του σχολείου Enrique Rebsámen έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν το Μεξικό, βρέθηκε εγκλωβισμένη.

Ads

Τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας έκαναν απευθείας συνδέσεις με το σχολείο καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην προσπάθεια διάσωσης της μικρής. Οι διασώστες έφταναν όλο και πιο κοντά της. Πεζοναύτες σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους τόνιζαν ότι είδαν την 12χρονη να κουνάει τα δάχτυλά της, ενώ βρισκόταν κάτω από ένα γρανιτένιο τραπέζι και ήταν σε επικοινωνία με άλλους συμμαθητές της.

Αλλά την Πέμπτη, η ελπίδα που κρατούσε μέσα του ένα ολόκληρο έθνος μετατράπηκε σε θλίψη και αργότερα σε οργή. Η Φρίντα Σοφία, το κορίτσι για το οποίο αγωνιούσαν δεν ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Έπειτα από δύο ολόκληρες μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων όλα έδειχναν ότι η διάσωσή της είναι κοντά, αξιωματούχος δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί όλα τα παιδιά του σχολείου.

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο Άνχελ Σαρμιέντο, ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, και πρόσθεσε ότι πιθανόν υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν έχουμε καμία γνώση σχετικά με την αναφορά που εμφανίστηκε με το όνομα ενός κοριτσιού», πρόσθεσε ο Σαρμιέντο αναφερόμενος στην Φρίντα Σοφία. «Δεν πιστεύουμε – είμαστε σίγουροι – ότι δεν ήταν πραγματικότητα».

Η οργή ήταν αναμενόμενη καθώς η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο αφού ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι οι διασώστες ήταν σε επαφή με το κορίτσι.

Ads

Η απίστευτη αυτή αποκάλυψη ότι το 12χρονο κορίτσι δεν υπήρξε ποτέ εξόργισε τους πολίτες οι οποίοι ένιωσαν ότι τα ΜΜΕ τους τροφοδοτούσαν με μία ψεύτικη αφήγηση ελπίδας. Στο στόχαστρο βρέθηκε ειδικά ο Televisa, ο μεγαλύτερος τηλεοπτικό όμιλος στην χώρα, όπως ανέφερε το i-efimerida.

Από την πλευρά τους οι παρουσιαστές του Televisa εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντα μας έλεγε ότι υπήρχε ένα κορίτσι και ότι κόντευαν να τη διασώσουν. Τώρα άλλαξαν την εκδοχή τους. Εξωφρενικό», έγραψε στο Twitter ο παρουσιαστής Carlos Loret de Mola.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης, στρατιώτες και πεζοναύτες με εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως αισθητήρες θερμότητας και ευαίσθητα μικρόφωνα, έμψαχναν στο σχολείο για σημάδια ζωής – και υποστήριξαν ότι βρήκαν τη Φρίντα Σοφία. Οι διασώστες μάλιστα φέρονταν να την ταΐζουν με γάλα με πλαστικούς σωλήνες. Ξαφνικά όμως η ιστορία δεν έδενε. Κανένα από τα μέλη της οικογένειας της μικρής δεν εμφανίστηκε στο σχολείο, κανένας από το προσωπικό ή μαθητής δεν γνώριζε το όνομά της

Πολλοί ήταν εκείνοι μάλιστα που συνέδεσαν το περιστατικό με την περίπτωση του Μοντσίτο, ενός 9χρονου αγοριού που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τον ισχυρό σεισμό του 1985 όταν ξεκίνησε μία τεράστια επιχείρησης να διασωθεί, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ούτε αυτός υπήρχε.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε μία στιγμή που σύμφωνα με τος κοινωνιολόγους τα επίπεδα διαπροσωπικής και θεσμικής εμπιστοσύνης στην χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλά και οι πολίτες της χώρας κατηγορούν αξιωματούχους και ΜΜΕ για λανθασμένες στατιστικές και υποβάθμιση των προβλημάτων στη χώρα.