Τα όσα έζησε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους αποκαλύπτει μια κοπέλα που σε ηλικία 15 ετών έφυγε το 2015 από το Λονδίνο για να ενταχθεί στις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ads

Η Σαμάιμα Μπέγκαμ ξεκίνησε μαζί με δύο συμμαθήτριές της, την Καντίζ Σουλτάνα και την Αμίρα Αμπάζε με προορισμό τη Ράκα. Εκεί τις αιχμαλώτισαν σ’ ένα σπίτι για «άγαμες» γυναίκες και μέσα σε τρεις εβδομάδες παντρεύτηκε έναν 27χρονο Ολλανδό τζιχαντιστή.

Η κοπέλα που ζει εδώ και λίγο καιρό σε προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία ονειρεύεται να γυρίσει πίσω στη Βρετανία. Είναι 9 μηνών έγκυος και μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια γέννησε άλλα δύο παιδιά, που πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό. Δεν μετανιώνει που συντάχθηκε με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θέλει να γυρίσει πίσω για να είναι ασφαλές το μωρό της.

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου περιγράφει τη φρίκη του πολέμου. «Είδα το πρώτο κομμένο κεφάλι μέσα σ’ έναν σκουπιδοτενεκέ, αλλά δεν με ενόχλησε καθόλου. Ήταν το κεφάλι ενός αιχμαλώτου, που τον έπιασαν στο πεδίο της μάχης, ενός εχθρού του Ισλάμ. Το μόνο που σκέφτηκαν ήταν θα μπορούσε να κάνει σε μια μουσουλμάνα αν του δινόταν η ευκαιρία», λέει.

Ads

Η 19χρονη σήμερα «νύφη του ISIS» διέφυγε πριν από δύο εβδομάδες από το Μπαγκούζ, το τελευταίο έδαφος υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία. Ο άνδρας της παραδόθηκε σε μια ομάδα Σύρων μαχητών ενώ έφευγαν και τώρα βρίσκεται, όπως λέει η νεαρή, σε μια φυλακή όπου βασάνιζαν τους κρατουμένους.

«Οι Βρετανοί πολίτες έχουν δικαιώματα, όποιοι κι αν είναι, αλλά αν πήγαν να ενταχθούν στον ΙSIS και επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να περιμένουν ότι θα ανακριθούν και ει δυνατόν θα τους ασκηθεί δίωξη. Οι πράξεις έχουν συνέπειες. Νομίζω ότι η κοινή γνώμη θα σκέφτεται γιατί αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν σε μια χώρα που είπαν ότι μισούν», σχολίασε ο  Βρετανός υπουργός Ασφάλειας, Μπεν Γουάλας για το αίτημα της να γυρίσει πίσω.