Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε τον διορισμό από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Τζίνα Χάσπελ ως επικεφαλής της CIA.

Ads

Ωστόσο, ο διορισμός αυτός αναμένεται να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επιτροπή αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών ενέκρινε κεκλεισμένων των θυρών τον διορισμό της Χάσπελ με ψήφους 10-5, όπως αναμενόταν, μετά τη δήλωση δύο από τα επτά μέλη της που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, του αντιπροέδρου της επιτροπής Μαρκ Γουόρνερ και του Τζο Μάντσιν, ότι θα συνταχθούν με τους οκτώ Ρεπουμπλικανούς μέλη της επιτροπής υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Χάσπελ.

Παρά τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Ραν Πολ και του Τζον Μακέιν συμπεριλαμβανομένων, λόγω των σχέσεών της με το πρώην πρόγραμμα ανακρίσεων των ΗΠΑ για τους υπόπτους για τρομοκρατία, η Χάσπελ αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπίας. Η Χάσπελ ασκεί αυτή τη στιγμή καθήκοντα διευθύντριας της υπηρεσίας.

Ads

Η ακρόασή της από την επιτροπή την περασμένη εβδομάδα σημαδεύτηκε από ερωτήσεις για τον ρόλο της στη χρήση από την υπηρεσία κατασκοπίας μεθόδων όπως ο εικονικός πνιγμός, που θεωρείται ευρέως τύπος βασανιστηρίου, πριν από μια δεκαετία επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεώτερου.

Ο Μακέιν, που απουσιάζει από την Ουάσινγκτον όλο τον χρόνο καθώς μάχεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην ψηφίσουν τη Χάσπελ.

Θύμα και ο ίδιος βασανιστηρίων, ως αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ, ο Μακείν επικαλέστηκε τον ρόλο της Χάσπελ στο πρόγραμμα ανάκρισης της CIA λέγοντας πως η χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο μεθόδους που τη διατηρούν ασφαλή οι οποίες είναι «σωστές και δίκαιες όπως οι αξίες με τις οποίες φιλοδοξούμε να ζήσουμε και να προωθήσουμε στον κόσμο».

Εκτός από τον Γουόρνερ, τουλάχιστον άλλοι τέσσερις δημοκρατικοί, οι οποίοι διεκδικούν την επανεκλογή τους φέτος σε πολιτείες που στήριξαν τον Τραμπ το 2016, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Χάσπελ. Χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο διορισμός της στην 100μελή Γερουσία, την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί με 51 έναντι 49 εδρών.

Η Χάσπελ δεσμεύθηκε κατά την ακρόασή της ότι δεν θα επαναφέρει ποτέ το πρόγραμμα ανάκρισης που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είπε αν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει.

Ωστόσο η 61χρονη Χάσπελ, που μετράει 33 χρόνια στις τάξεις της υπηρεσίας, έστειλε την Τρίτη μια επιστολή στον Μαρκ Γουόρνερ με την οποία τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί πως η CIA «δεν έπρεπε» να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές ανάκρισης η αποκάλυψη των οποίων είχε προκαλέσει κατακραυγή.

«Ως διευθύντρια, θα εναντιωνόμουν σε κάθε δραστηριότητα που αντίκειται στις ηθικές μου αξίες», συμπλήρωσε.
Ο Τραμπ όρισε τον Μάρτιο τη Χάσπελ, τότε αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA, να διαδεχθεί τον Μάικ Πομπέο, Ρεπουμπλικανό πρώην μέλος της Βουλής, ως διευθύντρια της υπηρεσίας.

Η Χάσπελ ασκεί χρέη διευθύντριας της CIA μετά την επιβεβαίωση του διορισμού του Πομπέο ως δεύτερου υπουργού Εξωτερικών του Τραμπ.