Με πρόστιμο 150.000 ευρώ και τον αποκλεισμό τους από το Euro με αναστολή τιμώρησε η UEFA τη ρωσική ομοσπονδία για τα άγρια επεισόδια των οπαδών της στη Γαλλία, όπου διεξάγεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο «αποκλεισμός με αναστολή» σημαίνει πως σε περίπτωση που οι Ρώσοι χούλιγκανς εμπλακούν και πάλι σε κάποιο βίαιο επεισόδιο τότε αυτομάτως η Ρωσία θα αποκλειστεί από τη διοργάνωση.

Ads

Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές απελαύνουν του Ρώσους που συνέλαβαν για τα επεισόδια. «Κάποιοι οπαδοί δεν μπορούν να μείνουν άλλο στη χώρα», είχε δηλώσει προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Οι Ρώσοι μεταξύ άλλων κατηγορούνται για βιαιοπραγία, καταστροφές και ρατσιστική συμπεριφορά.

Οι Ρώσοι χούλιγκανς, με κυρίαρχα τα ακροδεξιά στοιχεία, οργανωμένοι και εκπαιδευμένοι από τις μεταξύ τους μάχες, επιτέθηκαν με πρωτοφανή βιαιότητα σε Άγγλους οπαδούς, προκαλώντας το χάος στους δρόμους της Μασσαλίας αλλά και εντός του γηπέδου Βελοντρόμ, όπου η Ρωσία ήρθε ισόπαλη με την Αγγλία. Οι Ρώσοι χούλιγκαν, ηλικίας έως 35 ετών και πολλοί εξ αυτών μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, επιδίδονται συχνά σε συγκρούσεις σώμα με σώμα. Δίνουν ραντεβού για ξύλο σε δρόμους, δάση, πάρκα και αγρούς, τα οποία τα καταγράφουν σε βίντεο ως απόδειξη του ποιος επικράτησε.

Το ξύλο στη Μασσαλία, διήρκεσε σχεδόν 72 ώρες, και ξεκίνησε ως μια συμπλοκή μεταξύ Γάλλων και Άγγλων. Ωστόσο στη συνέχεια στις συγκρούσεις μπήκαν οι Ρώσοι και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Από την επιδρομή των Ρώσων χούλιγκανς δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και από τύχη δεν υπήρξε κάποιος νεκρός από τα δολοφονικά χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ προκλήθηκαν και μεγάλες υλικές ζημιές.

Ads

Οι εικόνες με τα άγρια επεισόδια κάνουν τον γύρο του κόσμου, ενώ οι Ρώσοι χούλιγκαν ομολογούν πως η παρουσία τους στη Γαλλία ελάχιστα συνδέεται με το ποδόσφαιρο. «Δεν έχει σημασία ποια ομάδα υποστηρίζουμε. Είμαστε όλοι Ρώσοι και ήρθαμε για να δείρουμε τους Άγγλους, που υποστηρίζουν πως είναι οι καλύτεροι χούλιγανς. Θέλουμε να τους αποδείξουμε πως δεν είναι παρά κοριτσάκια. Είμαστε πολύ νεότεροι και καλύτεροι. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε πως οι Άγγλοι δεν είναι χούλιγκανς, πως δεν ξέρουν να παλεύουν», ήταν η ωμή ομολογία ενός Ρώσου που ταξίδεψε στη Γαλλία.

(Προσοχή σκληρές εικόνες!)

Όπως σημείωσε ο Γάλλος ερευνητής Ματιέ Ζαγκροντσκί, ειδικός σε θέματα ασφαλείας, «συχνά επενδυμένος με ρατσισμό και εθνικισμό, ο χουλιγκανισμός είναι πρωταρχικά μια σύγκρουση μεταξύ ομάδων για την απόκτηση κυριαρχίας και γοήτρου. Οι Άγγλοι λόγω της δράσης τους κατά το παρελθόν έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη μεταξύ των χούλιγκαν. Οι Ρώσοι τους επιτέθηκαν τόσο βίαια θέλοντας να δείξουν πως αυτοί τώρα είναι οι κυρίαρχοι».

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στη Μασσαλία, οι Ρώσοι κατέγραψαν τις επιθέσεις, επιδεικνύοντας την εγκληματική τους δράση. Ένας από αυτούς, φορώντας κάμερα στο κεφάλι, βιντεοσκόπησε κάθε κίνησή του και την ανάρτησε στο διαδίκτυο.