Οι αυτόχθονες ακτιβιστές στην πολιτεία Κάρεν της Μιανμάρ , θρηνούν τη δολοφονία ενός ηγέτη της κοινότητας που αγωνίστηκε για ένα πάρκο ειρήνης, για την προστασία ενός  δάσους αλλά και για τα δικαιώματα των κατοίκων πάνω στη γη τους, όπως δημοσιεύει η Guardian.

Ads

Ο Sao O Moo έπεσε από άνδρα του κυβερνητικού στρατού  στις 5 Απριλίου καθώς οδηγούσε μοτοσικλέτα και έχοντας συνοδηγό στρατιώτη  της National Liberation Army (KNLA), μιας ανταρτικής ομάδας που αγωνίζεται για αυτονομία.

Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι και οι δύο άνδρες ήταν αντάρτες “ύποπτοι για δολιοφθορά” οι οποίοι είχαν οπλισθεί με χειροβομβίδες κατά τη στιγμή του συμβάντος, σύμφωνα με την εφημερίδα Irrawaddy.

Οι συνάδελφοι του δολοφονημένου ακτιβιστή Saw O Moo  όμως, δηλώνουν ότι ήταν ένας ειρηνικός αγωνιστής, που έκανε βόλτα με τον φίλο του.

Ads

“Ήταν ένας πολιτικός και οι ισχυρισμοί  των στρατιωτών είναι κακόβουλα ψέματα”, δήλωσε ο Hsa Moo, συντονιστής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για το δίκτυο περιβαλλοντικής και κοινωνικής δράσης της Karen, το οποίο εργάζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών στην περιοχή.

Ο Sao O Moo εργάστηκε στο δίκτυο για 12 χρόνια και συμμετείχε στην εκστρατεία για τη δημιουργία του “Salween Peace Park”.  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από τα κάτω, του λαού της πόλης  Karen, για την προστασία του πολιτισμού, της γης και της άγριας ζωής. Με έκταση 5.400 τ.χλμ. στις όχθες του ποταμού Salween. Η πρωτοβουλία του  κάλυπτε τα αιτήματα επίσης των ακτιβιστών που πάλευαν για  τη διάσωση της ασιατικής μαύρης αρκούδας των Sunda pangolins, τα οποία απειλούνται από τη ρύπανση.

Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε ποτέ το πάρκο ειρήνης, το οποίο βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή αψιμαχιών μεταξύ του κρατικού στρατού και του KLNA. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι , αναγκάστηκαν πρόσφατα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της αύξησης των συγκρούσεων, οι οποίες όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι,  προήλθαν από κρατικές επιθέσεις.

Την ημέρα του θανάτου του, ο Saw O Moo σύμφωνα με πληροφορίες, είχε οργανώσει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισθέντες. Οι συνάδελφοι  του ακτιβιστές λένε ότι ο στρατιώτης  του KLNA που ήταν συνοδηγός του θύματος, – Hser Blut Doh – ήταν υπό επιτήρηση στο χωριό.

Οι συναγωνιστές του Saw O Moo πραγματοποίησαν αφιέρωμα στη μνήμη του στο οποίο είπαν πως θα τον θυμούνται  “για το διάσημο πάθος και τη δέσμευσή του για τη διατήρηση των αυτόχθονων πολιτιστικών παραδόσεων της Karen και την προσήλωσή του στη διεκδίκηση της γης τους.