Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις συγκρούσεις ένα άτομο έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ορισμένα μέσα αναφέρουν πως πυροβολήθηκε. Επτά άτομα έχουν συλληφθεί. Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια ανεξάρτητης νεκροψίας από ομοσπονδιακό ιατροδικαστή διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ. Η εντολή δόθηκε «λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών αυτής της υπόθεσης» και κατόπιν σχετικού αιτήματος της οικογένειας Μπράουν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπράιαν Φάλον.

Ads

Πλήθος κόσμου αψηφώντας την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τις αρχές κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από την ημέρα της δολοφονίας του 18χρονου. Η ένταση αναζωπυρώνεται σχεδόν κάθε βράδυ μετά τις ειρηνικές διαμαρτυρίες με οργισμένους διαδηλωτές να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Κάθε 28 ώρες δολοφονείται ένας αφροαμερικανός

Το Σάββατο το βράδυ περίπου 200 άτομα αποφάσισαν να παραμείνουν στο δρόμο παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η αστυνομία επιχείρησε να τους διαλύσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν νέα επεισόδια. «Είμαστε η αστυνομία. Παραβιάζετε το νόμο του κράτους που επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Θα πρέπει να διαλυθείτε αμέσως», ήταν η προειδοποίηση της αστυνομίας πριν από την επίθεση που εξαπέλυσε κατά των συγκεντρωμένων.

Ads

Νωρίτερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή αποκλείοντας πολλούς δρόμους και εμποδίζοντας την πρόσβαση στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί. Πολλοί διαδηλωτές κάλεσαν τις αρχές να απαντήσουν στις διαμαρτυρίες με λύσεις και όχι με απαγόρευση της κυκλοφορίας και άλλους περιορισμούς των δικαιωμάτων των πολιτών.

Σημειώνεται πως η ένταση στην περιοχή αναζωπυρώθηκε μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να παρουσιάσει τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν ως ύποπτο για κλοπή πούρων δίνοντας στη δημοσιότητα ένα βίντεο. Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως ο Ντάρεν Γουίλσον, 28 ετών, ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Μπράουν δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση και «η μεταξύ τους αντιπαράθεση ξεκίνησε επειδή του ζήτησε να φύγει από το δρόμο». «Προχωρούσε στη μέση του δρόμου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Αυτό ήταν όλο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Φέργκιουσον, σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονται.

image

Η απόφαση της αστυνομίας να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με αναφορά στον Μάικλ Μπράουν, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την κλοπή αλλά ούτε και για τη δολοφονία, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων σε βάρος των αρχών με πολλούς να καταγγέλλουν πως υπάρχει μια προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων και συγκάλυψης. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν ανέφερε πως οι συγγενείς είναι οργισμένοι από την προσπάθεια της αστυνομίας να σπιλώσει τη μνήμη του νεαρού «δολοφονώντας τον χαρακτήρα του γιου τους, μετά από την αποτρόπαια φυσική του δολοφονία μέρα μεσημέρι».

Ο ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων αιδεσιμότατος Αλ Σαρπτον, ο οποίος θα ηγηθεί της πορείας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο πλάι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο ποταπό και προσβλητικό για τους ανθρώπους αυτής της χώρας από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου προσπαθούν να σπιλώσουν ένα νεκρό άνδρα ή ένα νεκρό παιδί που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

#Ferguson Tweets