Οι γυναίκες, οι οποίες είναι πιο μορφωμένες από τους συζύγους τους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρουν διαζύγιο στις περασμένες δεκαετίες. Όμως μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι αυτή η τάση έχει πάψει να ισχύει από το ’90 και μετά. Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Ads

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους ετεροφυλικούς γάμους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1950 έως το 2009 και διαπίστωσε αλλαγές κατά τη διάρκεια των δεκατιών στα ποσοστό των διαζυγίων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μόρφωση στις γυναίκες στην πραγματικότητα συνδέεται με τον μικρότερο κίνδυνο διαζυγίου, ειδικά τις χρονιές 2000-2004. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα ζευγάρια με την ίδια εκπαίδευση είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο από ζευγάρια στα οποία οι άντρες ήταν πιο μορφωμένοι από τις γυναίκες τους.

«Αυτές οι τάσεις είναι συνέπειες μιας μετατόπισης από το μοντέλο “προστάτης και νοικοκυρά” προς ένα πιο ισότιμο πρότυπο του γάμου στο οποίο η θέση της γυναίκας είναι λιγότερο απειλητική για το αντρικό φύλο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Christine Schwartz, αναπληρωτής καθηγητής της κοινωνιολογίας του Wisconsin-Madison.

Πριν από τις αρχές του 1980, οι σύζυγοι ήταν συνήθως πιο μορφωμένοι από τις συζύγους τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αλλά από το ’80 και μετά, οι γυναίκες έχουν το πάνω χέρι στους υψηλούς βαθμούς των κολεγίων, μέχρι και σήμερα.

Ads

Για τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν μεταξύ 1950 και 1954, οι άντρες είχαν ολοκληρώσει κατά μέσο όρο 12,4 χρόνια εκπαίδευσης, σε σύγκριση με τα 12 χρόνια των συζύγων τους. Αντίθετα, για όσους παντρεύτηκαν μεταξύ 2005-2009, οι άντρες είχαν κατά μέσο όρο 13,8 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης σε σύγκριση με τις γυναίκες με 14,1 χρόνια.

«Αντίθετα από τον κανόνα που ίσχυε παλιότερα, οι γυναίκες να έχουν χαμηλότερη εκπαίδευση από τους συζύγους τους, διαμορφώνονται σχέσεις που οι γυναίκες έχουν όλο και περισσότερο το μορφωτικό πλεονέκτημα, τόσο ώστε να είναι πλέον συνηθισμένο για τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη εκπαίδευση από τους άντρες» δήλωσε ο Schwartz.