Σε σφράγιση των γραφείων της οργάνωσης ενάντια στην διαφθορά, του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και σε κατάσχεση του τεχνικού εξοπλισμού του προχώρησαν οι ρωσικές αρχές, στο πλαίσιο των κατασταλτικών μέτρων που ακολούθησαν τις χθεσινές διαδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις ενάντια στην διαφθορά.

Ads

Οι έρευνες των αρχών στα γραφεία της οργάνωσης έλαβαν χώρα ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις, στις οποίες οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις, μεταξύ άλλων και του ίδιου του Ναβάλνι.

Εκ μέρους του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών δεν γνωστοποιήθηκε ο λόγος της έρευνας.

Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές δεν είχαν λάβει άδεια για τις διαδηλώσεις.

Ads

Στο μεταξύ, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλώσεις από τις ρωσικές αρχές, έδωσε την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έναν νέο «γύρο» διπλωματικής αντιπαράθεσης με την Μόσχα, την οποία «κάλεσε» να «απελευθερώσει χωρίς καθυστέρηση τους εκατοντάδες ειρηνικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ρωσία».

«Οι αστυνομικές επιχειρήσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, που διέλυσαν τις διαδηλώσεις και συνέλαβαν εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, τους εμπόδισαν να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, ανάμεσά τους και η ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι ειρηνικά, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ρωσικό Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σεβασθούν πλήρως τις διεθνείς τους δεσμεύσεις…να σεβασθούν τα δικαιώματα αυτά και να απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση τους ειρηνικούς διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί».