Σε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας προχωρά σήμερα το απόγευμα ο ΟΗΕ, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, να καταγγέλλει την «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή», από την σημερινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κλιμακώνοντας την μια ακόμη κίνηση που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.

Ads

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, είπαν χθες διπλωμάτες, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ώρα της συνεδρίασης.

Όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο τραπέζι, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει ο Τραμπ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. «Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», κατέληξε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε σήμερα, από το  Αμπού Ντάμπι , την Βόρεια Κορέα  να συμμορφωθεί  πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. «Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί (εκτοξεύσεις πυραύλων-σ.σ), είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι Βορειοκορεάτες πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.    

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική  εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα». Πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστανά, με αφορμή την ένταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα  στην Κορεατική Χερσόνησο, ότι ένας πόλεμος εκεί αυτή θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες».

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση. Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό. «Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάσθηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Η τελευταία δοκιμή ενός βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος πέταξε σήμερα πάνω από την Ιαπωνία, είναι «άλλη μια πρόκληση» και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού. Η Ουάσινγκτον χρειάζεται να «αναλύσει περαιτέρω» τον πύραυλο που πέταξε πάνω από το βόρειο ιαπωνικό νησί Χοκάιντο και έπεσε στη θάλασσα, αλλά το περιστατικό αυτό θα είναι το θέμα μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, δήλωσε ο αμερικανός απελσταλμένος Ρόμπερτ Γουντ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Είναι άλλη μια πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Αυτό αποτελεί φυσικά μεγάλη ανησυχία για την κυβέρνησή μου και για αριθμό άλλων κυβερνήσεων», δήλωσε ο Γουντ πριν από μια σύνοδο της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στην οποία πρόκειται να μιλήσει ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας Χαν Τάε Σονγκ.

Η τελευταία φορά που ένας βορειοκορεάτικος πύραυλος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία ήταν το 2009, οπότε η Πιονγκγιάνγκ είχε πει ότι επρόκειτο για εκτόξευση δορυφόρου. Τον προηγούμενο μήνα η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τις ανακοινώσεις του βορειοκορεατικού καθεστώτος μπορούσαν να πλήξουν αμερικανικό έδαφος. Τότε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Η Πιονγκγάνγκ απάντησε απειλώντας να ρίξει πυραύλους στο νησί Γκουάμ, αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκτοτε η ένταση αποκλιμακώθηκε.