Nα αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιας ώρας, που είχαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία. Πρόκειται για τη δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τις τελευταίες έξι μέρες, με τον Ομπάμα να υπογραμμίζει στον Πούτιν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στις θέσεις του τονίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ η ρωσική Δούμα κλείνει το μάτι στην Κριμαία με τον πρόεδρο της να τονίζει ότι «θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας». Από πλευράς Κιέβου ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει στα στρατεύματα της από την Κριμαία και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. 

Ads

 
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος «ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας». Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της «off-ramp» διπλωματικής λύσης που προωθούν Αμερικανοί. Σύμφωνα με τους όρους αυτούς, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει σε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους. «Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση της κατάστασης διπλωματικά» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε:
Προσάρτηση στη Ρωσία αποφάσισε η Βουλή της Κριμαίας

 
Από την πλευρά του Κρεμλίνου ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις διαφωνίες σχετικά με την Ουκρανία. «Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο. Οι σχέσεις αυτές δεν θα πρέπει να θυσιαστούν από διεθνώς μεμονωμένα προβλήματα» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 
Σε άλλη δήλωσή του, η οποία εκδόθηκε αργότερα από το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ στις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι νέες αρχές του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, έχουν επιβάλει «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας». «Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.
 
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
 
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Δεσμεύθηκαν ακόμη να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Η Δούμα «κλείνει» το μάτι στην Κριμαία
 
Το ρωσικό κοινοβούλιο θα στηρίξει την απόφαση της Κριμαίας, αν στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου οι πολίτες επιλέξουν την ένωση με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου. «Θα σεβαστούμε την ιστορική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας», είπε ο Σεργκέι Ναρίσκιν στη διάρκεια μιας συνάντησης στη Μόσχα με αντιπροσωπεία του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Ρώσοι βουλευτές θα ψήφιζαν υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Όπως είπε, «θα υποστηρίξουμε την ελεύθερη και δημοκρατική επιλογή του πληθυσμού της Κριμαίας».

Κίεβο καλεί Μόσχα σε διάλογο: Αποσύρετε τα στρατεύματα
 
Στο μεταξύ, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τους δρόμους της Κριμαίας και να αρχίσει διάλογο με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο. Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Ρωσία για υποστήριξη αποσχιστικών ομάδων και κατακεραύνωσε εκ νέου το δημοψήφισμα στην Κριμαία ως παράνομο, λέγοντας πως «κανείς στον πολιτισμένο κόσμο» δεν θα το αναγνωρίσει.
 
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ ανέφερε ότι ζήτησε δεύτερο τηλεφώνημα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν μιλήσει τηλεφωνικά το περασμένο Σάββατο, που ήταν και η τελευταία επαφή των δύο χωρών σε υψηλό επίπεδο.
 
«Έχουμε δείξει την ετοιμότητά μας να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση» είπε ο Γιατσένιουκ. Ως βασικότερο όρο ανέφερε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και «τον τερματισμό της υποστήριξης σε αποσχιστικά στοιχεία και τρομοκράτες στην Κριμαία».
 
Για άλλη μία φορά, η ηγεσία του Κιέβου απέρριψε το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν οι αρχές της Κριμαίας για το επόμενο Σαββατοκύριακο, με ερώτημα την παραμονή στην Ουκρανία ή την προσάρτηση στη Ρωσία.  «Κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα ενός δήθεν δημοψηφίσματος από τις δήθεν αρχές της Κριμαίας» είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κιέβου πως η κίνηση είναι αντισυνταγματική.