Η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca του Παναμά, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των Panama Papers, που ξεσκέπασαν τους φορολογικούς παραδείσους και όσους μετέφεραν εκεί τα χρήματα τους είτε για να φοροδιαφύγουν είτε για να κάνουν ξέπλυμα χρήματος, ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης και υπέβαλε μήνυση γι’αυτό.

Ads

Τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που έφεραν στη δημοσιότητα δημοσιογράφοι, μέλη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, έχουν ανάψει φωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εμφανίζουν επιφανείς πολιτικούς, οικονομικούς και αθλητικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής να είναι αναμεμειγμένοι στη σύσταση υπεράκτιων εταιρειών. Εταιρεία-κλειδί σε αυτήν την ιστορία είναι η εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά., που διαχειριζόταν το εκλεκτό πελατολόγιο.

«Έχουμε μια τεχνική έκθεση, η οποία λέει ότι πέσαμε θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης από χάκερ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα, διευθυντής και συνιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας, διευκρινίζοντας ότι τη Δευτέρα κατατέθηκε μήνυση στην εισαγγελία της χώρας.

«Κανείς δεν μιλάει για την ηλεκτρονική επίθεση από τον Τύπο, ο οποίος έχει κατακλυστεί εδώ και δύο ημέρες από τις αποκαλύψεις αυτές», διευκρίνισε ωστόσο ο ίδιος, μολονότι, όπως είπε, «αυτό είναι το μόνο έγκλημα που έχει διαπραχθεί».

Ads

Ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα εξέφρασε επίσης την «αγανάκτησή» του για το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις που έγιναν βάσει των 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που αποσπάστηκαν από το σύστημα πληροφορικής της εταιρείας του, επικεντρώθηκαν στους πιο διάσημους από τους πελάτες της, «περιφρονώντας», σύμφωνα με τον ίδιο, τον σεβασμό στην ιδιωτική ζωή.

«Δεν το καταλαβαίνουμε. Ο κόσμος βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα τού να αποδεχθεί ότι η ιδιωτική ζωή δεν αποτελεί πλέον ένα ανθρώπινο δικαίωμα», σχολίασε μάλιστα.

Σημειώνεται ότι η αποκάλυψη των εγγράφων έχει προκαλέσει μια χιονοστιβάδα ερευνών κι εξελίξεων σε πάρα πολλές χώρες, εξαιτίας των επιφανών ονομάτων που εμπεριέχουν.

Μεταξύ άλλων, στα αρχεία περιλαμβάνονται ονόματα αρχηγών κρατών ή συγγενικών τους προσώπων και ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων, όπως: οι Πέτρο Ποροσένκο (πρόεδρος Ουκρανίας), Μαουρίτσιο Μάκρι (πρόεδρος Αργεντινής), Σίγκμουντουρ Ντάβιντ, Βλαντιμίρ Πούτιν (πρόεδρος Ρωσίας), Σι Τζινπίνγκ (Πρόεδρος Κίνας), Ντέιβιντ Κάμερον (Πρωθυπουργός Βρετανίας) και Γκουνλάουγκσον (πρωθυπουργός Ισλανδίας).

Ο τελευταίος μάλιστα ήταν και ο πρώτος που ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση και την κοινωνία της Ισλανδίας.