Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε σήμερα ότι «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009», την επομένη των δηλώσεων Νετανιάχου, που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τα πυρηνικά στο Ιράν.

Ads

Σε ανακοίνωση, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ δήλωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών έχει «δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την επανεξέτασή του στο θέμα αυτό» μετά την έκθεση που του υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία» για την ύπαρξη ενός «μυστικού» σχεδίου που η Τεχεράνη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Χωρίς να αναφερθεί απευθείας στις δηλώσεις του Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος της IAEA εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία «αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της» σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Ads

«Ωστόσο, η ΙΑΕΑ δεν συνηθίζει να συζητά δημοσίως θέματα σχετικά με τέτοιες πληροφορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Πριν από το τέλος του 2003, μια οργανωτική δομή συστάθηκε στο Ιράν, προσαρμοσμένη στον συντονισμό μιας σειράς δραστηριοτήτων που είχαν σχέση με την ανάπτυξη μιας πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Αν και ορισμένες δραστηριότητες έλαβαν χώρα μετά το 2003, δεν ήταν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας».

«Οι δραστηριότητες αυτές δεν επεκτάθηκαν πέραν των επιστημονικών μελετών και της απόκτησης ορισμένων δεξιοτήτων και σχετικών τεχνικών ικανοτήτων», αναφέρει η ΙΑΕΑ.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου, πολέμιος από την αρχή της συμφωνίας της Βιένης, δήλωσε χθες ότι θα μοιραστεί με άλλες χώρες και την ΙΑΕΑ τα στοιχεία αυτά που εμπεριέχονται σε δεκάδες χιλιάδες πρωτότυπα ιρανικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, όπως τόνισε, πριν από μερικές εβδομάδες μετά μια «φοβερή επιτυχία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών».

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες οι δυτικοί πολιτικοί και ο διεθνής Τύπος ισχυρίζονται ότι το Ιράν αποτελεί πυρηνική απειλή. Οι ισραηλινοί ηγέτες, όπως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Σιμόν Πέρες, επαναλάμβαναν αυτόν τον ισχυρισμό κατ’ εξακολούθηση τη δεκαετία του 1990, προειδοποιώντας ότι το Ιράν θα κατασκευάσει μια ατομική βόμβα την επόμενη δεκαετία.

Οι κατηγορίες που διατύπωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι το τελευταίο επεισόδιο αυτής της μακράς ιστορίας.

Νετανιάχου: Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν

Ερωτηθείς σήμερα, εάν το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο Νετανιάχου απάντησε σε συνέντευξη στο CNN: «Ουδείς επιζητά μια τέτοιου είδους εξέλιξη. Το Ιράν είναι αυτό που αλλάζει τους κανόνες στην περιοχή».

Ιράν: «Αμετανόητος ψεύτης» ο Νετανιάχου 

Είναι έργο «ενός αμετανόητου ψεύτη, που έχει στερέψει από ιδέες», ανέφερε σήμερα, σε ανακοίνωση το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχε προηγηθεί η κρατική τηλεόραση του Ιράν που μετέδωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι προπαγάνδα.

«Οι δηλώσεις του δεν ήταν καινούργιες… γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες… και προπαγάνδα ενάντια στις πυρηνικές εργασίες του Ιράν», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Οι «κοινότοποι, αδιάφοροι και ντροπιαστικοί» ισχυρισμοί είναι αυτές «σιωνιστών ηγετών που δεν βλέπουν άλλα μέσα για να διασφαλίσουν την επιβίωση του παράνομου καθεστώτος τους παρά να απειλούν άλλους χρησιμοποιώντας ένα ανακυκλωμένο κόλπο», τόνιζε το υπουργείο στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του.

«Ο Νετανιάχου και το διαβόητο σιωνιστικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι επαρκώς ενημερωμένη και συνετή» για να πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Πειστικές οι πληροφορίες Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του δήλωσε ότι οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προσφέρουν «νέες και πειστικές λεπτομέρειες» για τις προσπάθειες της Τεχεράνης να αναπτύξει «πυρηνικά όπλα» ικανά να τοποθετούνται σε κεφαλές βαλλιστικών «πυραύλων».

«Αυτά τα γεγονότα συνάδουν με αυτό που οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: ότι το Ιράν είχε ένα σθεναρό, μυστικό οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε προσπαθήσει και αποτύχει να κρύψει από τον κόσμο και από τον ίδιο τον λαό του», τονίζει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να αποφασίσει έως τη 12η Μαΐου εάν θα αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο -ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή με τον Νετανιάχου- διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι οι πληροφορίες όσον αφορά το μυστικό ιρανικό πρόγραμμα με σκοπό την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου είναι «αυθεντικές» και κάποιες από αυτές παρέμεναν άγνωστες μέχρι χθες.