Η Ντονίσα Πρέντεργκαστ είναι επικεφαλής στην εκστρατεία για να αποτρέψει τους επενδυτές από το να οικοδομήσουν κατοικίες στην περιοχή της Pinnacle, όπου ιδρύθηκε η πρώτη ελεύθερη κοινότητα για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των σκλάβων, τη δεκαετία του 1940. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια

Ads

O νονός της Ρέγκε, o Μπομπ Μάρλεϊ, δημιούργησε ένα παγκόσμιο σύνθημα για τον πολιτισμό των Ράσταφαρι, διαδίδοντας το μήνυμά  της παγκόσμιας ελευθερίας και της στήριξης των καταπιεσμένων: «Stand up for your rights».

Περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά το θάνατο του Τζαμαϊκανού τραγουδιστή, η μεγαλύτερη εγγονή του, Ντονίσα Πρέντεργκαστ, 30 ετών, έχει υιοθετήσει το ίδιο σύνθημα, ως μέρος της προσπάθειας να σταματήσει την καταστροφή της ιστορικής τοποθεσίας, όπου γεννήθηκαν τα θεμέλια για το κίνημα που ενέπνευσε τη μουσική του Μάρλεϊ.

Ο λόγος για την περιοχή Pinnacle, στην κορυφή ενός λόφου 500 στρεμμάτων στην Sligoville, στη Τζαμάικα, που ήταν κάποτε το σπίτι της πρώτης αυτο-οργανωμένης κοινότητας του νησιού και συνέβαλε στην απελευθέρωση των σκλάβων και των απογόνων τους. Η κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1940, θεωρείται το λίκνο του Ρασταφαριανισμού, μιας ιδεολογίας που έχει τις ρίζες της στην Αφρική και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τραγούδια του Μπομπ Μάρλεϊ, όπως τα «One Love», «Buffalo Soldier», «Iron Lion Zion», και «Get Up Stand Up».
 
Στο Pinnacle ξεκίνησε η ιδεολογία του των Ρασταφάρι, που είχε ως βασικό σημείο το σύνθημα «One Love» και το οποίο μετέδωσε αργότερα με τα τραγούδια του ο Μπομπ Μάρλεϊ.
 
Μιλώντας στη Telegraph, η Ντονίσα Πρέντεργκαστ τόνισε, ότι η σημασία του τόπου δεν είναι οικονομική αλλά πολιτισμική και ασκώντας κριτική στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία συνεργάζεται με επενδυτές για τη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, είπε :«Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε τους ιστορικούς χώρους του Πίτσμπουργκ. Γιατί το κάνουν αυτό εδώ; Χρειαζόμαστε την προσοχή του κόσμου για να μας βοηθήσει να πούμε στους ηγέτες μας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί αυτό το μέρος, όχι επειδή είναι μια προνομιακή γη και μπορεί να επιφέρει πολλά χρήματα, αλλά επειδή είναι η ιστορία μας».
 
Ο Ρασταφαριανισμός και ο Μπομπ Μάρλεϊ
 
O Μπομπ Μάρλεϊ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο το 1981, ήταν ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 75 εκατομμύρια singles και άλμπουμ μέχρι σήμερα.

Ads

Ήταν μέλος του κινήματος Ρασταφάρι, έναν πολιτισμό που γεννήθηκε στις φτωχογειτονιές της Τζαμάικα, τη δεκαετία του 1920 και αποτέλεσε σημείο κλειδί για την ανάπτυξη και τη διάδοση της Ρέγκε μουσικής, κερδίζοντας την αναγνώριση της διεθνούς σκηνής, κυρίως τη δεκαετίες του 1960 και του 1970, μέσα από τα τραγούδια του Μάρλεϊ , που μιλούσαν για την αγάπη, την ενότητα και την ισότητα.
 
Το Pinnacle, που ιδρύθηκε από τον «πατέρα» των Ρασταφάρι, Λέοναρντ Χάουελ, σε τοποθεσία που αγόρασε τη δεκαετία του 1930, θεωρείται το «λίκνο» του κινήματος.

Γενεές των Αφρικανών σκλάβων γύρω από Τζαμάικα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, θεωρώντας την ως τη «γη της επαγγελίας», όπου θα μπορούσαν να ζήσουν όλοι μαζί και ελεύθεροι. Έτσι, κατάκτησαν την αυτονομία και την αυτάρκεια τους, φυτεύοντας βιολογικά τρόφιμα, ακονίζοντας τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητές, κατασκευάζοντας είδη οικιακής χρήσης, και παράγοντας φυτικά φάρμακα και τονωτικά, της κάνναβης, που έκανε το νησί γνωστό ως «το νησί της μαριχουάνας».
Από την άλλη,  οι προσπάθειες του Χάουελ ώστε να αναγνωρισθούν οι Ρασταφάρι ως ανεξάρτητο έθνος προκάλεσε ρήξη με τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση.
Παράλληλα, η άρνηση του να ασπαστεί τους θεσμούς της χριστιανικής εκκλησίας και να υποταχθεί στον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας, Χαιλέ Σελασιέ, τον οδήγησαν στη φυλακή το 1954, ενώ η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν επιδρομή στο Pinnacle, ισοπεδώνοντας τα αγροκτήματα, τα σπίτια και τα σχολεία που είχε ιδρύσει και αφήνοντας χιλιάδες κόσμο στο δρόμο.
 
Ο Μάρλεϊ έγινε σύμβολο του κινήματος και της πολιτικής ενότητας τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού. Τα τραγούδια του έγιναν ύμνοι για τη χειραφέτηση των Αφροαμερικάνων και  για την απελευθέρωση της Αφρικής, με κεντρικό σημείο αναφοράς τη Τζαμάικα.
 
Η εκστρατεία διάσωσης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ρασταφαριανιστών
 
Όπως δήλωσε και μια δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τζάσμιν Ραντ, η οποία έχει ενταχθεί στην εκστρατεία της Πρέντεργκαστ, η Τζαμάικα είναι γνωστή για το Ρασταφαριανισμό και τη Ρέγκε και αυτό που φέρνει τους τουρίστες στην περιοχή είναι ο πολιτισμός, η μουσική και η πίστη στην ελευθερία.
 
Καθώς η Ραντ είναι και η πρώην δικηγόρος της οικογένειας του έφηβου Τρέιβον Μάρτιν, η δολοφονία του οποίου στη Φλόριντα το 2012 προκάλεσε σάλο, έχει αρκετή πείρα στη μάχη εναντίον του ρατσισμού και της αδικίας. Έτσι, αναφερόμενη στην πολιτισμική σημασία των τραγουδιών του Μάρλεϊ, τόνισε ότι το «One Love» δε θα πρέπει να είναι απλά ένα τραγούδι που προσελκύει τουρίστες στη Τζαμάικα αλλά ένας ύμνος για την ισότητα και την ελευθερία. Εκφράζοντας την έκπληξή της για τις καταστροφές που προκάλεσε η κυβέρνηση στο Pinnacle, καταδίκασε την έλλειψη σεβασμού στην πολιτισμική κληρονομιά του τόπου και υπογράμμισε ότι τα τραγούδια του Μάρλεϊ άσκησαν σημαντική επιρροή στη διεθνή κοινότητα: «Είχε τεράστιο αντίκτυπο στους διεθνείς ηγέτες που ασχολήθηκαν με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ομπάμα έχει μιλήσει γι ‘αυτό, ενώ ο Νέλσον Μαντέλα μίλησε για το πόσο σημαντικό ήταν το μήνυμα της μουσικής του Μάρλεϊ για την ιδεολογία του».
 
Η εκστρατεία διάσωσης στο Pinnacle, ξεκίνησε όταν η κυβέρνηση βεβήλωσε τάφους, κατέστρεψε σημαντικά πολιτισμικά μνημεία και στοιχεία και καταπάτησε βασικά δικαιώματα των κατοίκων, στο όνομα της οικιστικής ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση κατέστρεψε ανθρώπινα λείψανα και παραδοσιακά κομμάτια κεραμικής τέχνης .
 
Ο Μπομπ Μάρλεϊ και ο Λέοναρντ Χάλοου πέθαναν και οι δύο το 1981. Ενόψει της επετείου των 118 χρόνων από τη γέννηση του  Χάουελ, οι αγωνιστές υπέρ της διάσωση του Ρασταφαριανισμού, όπως η Πρέντεργκαστ και η Ραντ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
 
Σε μήνυμά του προς τους ακτιβιστές, ο Ντάμπα Μαντέλα, ένας από τους εγγονούς του Νέλσον Μαντέλα, δήλωσε ότι οι άνθρωποι της Τζαμάικα και όλου του κόσμου πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους για τα δικαιώματά τους και για ό,τι είναι σωστό.
 
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Τζαμάικας συμφώνησε, τους τελευταίους μήνες, να αγοράσει πίσω πέντε από τις εκτάσεις γης που είναι στα χέρια των επενδυτών, για να της διατηρήσει ως μνημείο του Ρασταφαριανισμού. 
 
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με την Πρέντεργκαστ, η οποία θεωρεί τον εαυτό της μια «γέφυρα» ανάμεσα στα δύο μέρη της αντιπαράθεσης, που,  θέλει να αμβλύνει τις διαφορές και τις αδικίες, όπως ακριβώς και ο παππούς της συνέβαλε με τη μουσική του στην κατανόηση και τη θεραπεία των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων.
 
«Είμαστε όλοι Bob Marley, είμαστε όλοι κομμάτια του ίδιου συνόλου, μπορούμε όλοι να είναι επαναστατική και να κάνει το σωστό πράγμα, χωρίς να λάβει τα όπλα», είπε.
 
Η αντίδραση της κυβέρνησης
 
Αν και η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες, σε μια έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Νεολαίας, ανέφερε ότι σκοπεύει να συνεχίσει το διάλογο σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού για τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των ενδιαφερομένων, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές, οι οποίοι είναι οι σημερινοί ιδιοκτήτες της γης, είναι ευαίσθητοι σε ό,τι αφορά στα πολιτιστικά ζητήματα που σχετίζονται με τη σημασία της Pinnacle για την πίστη των Ρασταφάρι.
 
Παράλληλα, η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με φιλικούς διακανονισμούς,  ανακοίνωσε ότι θα προφυλάξει όσα ερείπια στη Pinnacle έχουν χαρακτηριστεί ως εθνική κληρονομιά και ότι διεξάγει περαιτέρω έρευνα για να διαπιστώσει την ύπαρξη άλλων ιερών χώρων, με στόχο την προστασία τους από πιθανές βεβηλώσεις.  Τέλος, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κυβερνήτης αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την κάνναβη για θρησκευτικούς και ιατρικούς σκοπούς, αφήνοντας, έτσι, την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένος να σεβαστεί την ιδεολογία των Ρασταφαριανιστών.