Νέα στοιχεία για την υπόθεση του Keaton Jones, του 11χρονου θύματος bullying, που ξέσπασε σε βίντεο, προκαλώντας τη συγκίνη χιλιάδων ανθρώπων και δημιουργώντας ένα διαδικτυακό κύμα συμπαράστασης και αντίδρασης κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Ads

Σύμφωνα με όσα έφεραν στο φως χρήστες του διαδικτύου και δημοσιεύουν διεθνή μέσα τις τελευταίες ώρες, η μητέρα του Keaton που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook το βίντεο με τον μικρό να μιλάει για τον σχολικό εκφοβισμό που δέχεται στο σχολείο και όλα όσα περνάει, κατηγορείται για ρατσιστική συμπεριφορά.

Στο εν λόγω βίντεο ο Keaton ανέφερε ότι φοβόταν να πάει στο μεσημεριανό φαγητό γιατί κάποιοι άλλοι μαθητές τον είχαν περιλούσει με γάλα και τον είχαν κοροϊδέψει για τα σημάδια στο πρόσωπό του, τα οποία του έμειναν έπειτα από μια εγχείρηση αφαίρεσης όγκου.

«Από περιέργεια, γιατί το κάνουν. Ποιο το νόημα; Ποια η απόλαυση που παίρνουν; Είναι επίπονο. Δεν είναι εντάξει», ακούγεται να λέει ο Keaton με δάκρυα στα μάτια, με τη μητέρα του να τον ρωτά τι ακριβώς υπομένει από τους συμμαθητές του. “Με κοροϊδεύουν για τη μύτη μου, με λένε άσχημο, λένε πως δεν έχω φίλους. Μου ρίχνουν γάλα πάνω μου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο μικρός στο βίντεο.

Ads

Διαβάστε επιπλέον: «Ενδοσχολική βία και σχολικός εκφοβισμός» της Ελένης Τρίγκα – Μερτίκα

Πολλοί ήταν οι διάσημοι και μη που έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό του με μηνύματα συμπαράστασης, ενώ παράλληλα η μητέρα του μικρού φαίνεται να δημιούργησε έναν διαδικτυακό έρανο για να μαζέψει χρήματα για τον γιο της. Η σελίδα GoFundMe «κατέβηκε» στη συνέχεια, όμως είχε προλάβει να συγκεντρώσει 60.000 δολάρια.

Η περίεργη αυτή συμπεριφορά παραξένευε πολύ κόσμο, οι οποίοι άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση. Και τελικά βρήκαν στοιχεία για προσβλητική και ρατσιστική συμπεριφορά  στο λογαριασμό της Jones στο facebook.

«Αυτό το βίντεο #KeatonJones που μιλάει για τον σχολικό εκφοβισμό είναι πολύ συγκινητικό, αλλά η μαμά του από την άλλη μεριά έχει στο λογαριασμό της κάποιες ρατσιστικές αναρτήσεις που δείχνει να εκφοβίζουν μαύρους διαδηλωτές», δήλωσε ο Tariq Nasheed.

image

Η ανάρτηση του Nasheed συνοδευόταν από αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν ότι τα μέλη της οικογένειας Jones στέκονταν δίπλα σε μια σημαία των Νοτίων στον Αμερικανικό εμφύλιο, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τη δουλεία στην Αμερική κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Επίσης η ανάρτηση περιλαμβάνει ένα στιγμιότυπο μιας δημοσίευσης στο Facebook, που φέρεται ότι γράφτηκε από την Jones, και έχει επιπλέον ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια.

Σημειώνεται ότι η Jones έχει ιδιωτικό προφίλ στο Facebook, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναρτήσεις και οι φωτογραφίες της δεν είναι ορατές στο ευρύ κοινό. Αλλά η κόρη της, Lakyn Jones, είχε δημοσιεύσει μία από τις προαναφερθείσες φωτογραφίες στον δημόσιο λογαριασμό της στο Twitter.

Η φωτογραφία, η οποία φέρει την επικεφαλίδα “Merica”, δείχνει ότι ο Keaton κρατάει μια αμερικανική σημαία δίπλα σε ένα άλλο παιδί που κρατά μια σημαία των Νοτίων στον Αμερικανικό εμφύλιο. Η Lakyn παρουσιάζει με όπλο.

image

Όπως είναι λογικό οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορήσουν την Jones για υποκρισία.

Σημειώνεται ότι η Jones δεν έχει συζητήσει δημοσίως τις φωτογραφίες και δεν απάντησε στο αίτημα του Independent για σχόλια. Ωστόσο έκανε μια δήλωση στο CBS News, τονίζοντας « ότι όλη της ζωή κατηγορείται και είναι θύμα εκφοβισμού επειδή δεν ήταν ρατσίστρια».

Λίγο μετά την κυκλοφορία των φωτογραφιών, η Lakyn φαίνεται να αντιμετωπίζει την κατάσταση στο Twitter. «Η οικογένειά μου θα συνεχίσει να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον», έγραφε. «Όλοι μπορείτε να μας μισείτε και να γράφετε ότι θέλετε, αλλά η πίστη μας δεν μπορεί να μας ταρακουνήσει».