Η Βρετανία σχεδίαζε να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει 100.000 αντάρτες που θα μάχονταν κατά του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως, σύμφωνα με το BBC, που αποκάλυψε την πρόθεση αυτή, αργότερα κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ διακινδυνευμένο.

Ads

Το απόρρητο σχέδιο «απόσπαση, εξοπλισμός, εκπαίδευση», που είχε υποβληθεί δύο χρόνια νωρίτερα, είχε προτείνει ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος ήταν την περίοδο εκείνη επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας. Η πρόταση του Ρίτσαρντς προέβλεπε την εκπαίδευση «ενός σημαντικού στρατού» Σύρων ανταρτών σε βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία. Την απόρρητη αυτή πρωτοβουλία εξέταζαν τόσο ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και αξιωματούχοι των ΗΠΑ, αναφέρει το BBC επικαλούμενο πηγές.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι οι αντάρτες στην Συρία εκπαιδεύονταν πριν εισέλθουν στα εδάφη της σε στρατόπεδα της Τουρκίας. 

Η αποκάλυψη του BBC έρχεται την ώρα που η Δύση είναι θορυβημένη από την επέλαση των τζιχαντιστών εξτρεμιστών στο Ιράκ και την Συρία, που ίδρυσαν πρόσφατα το «Ισλαμικό Κράτος» στα εδάφη που κατέχουν σε αυτές τις χώρες. Μάλιστα, χθες το Μέτωπο αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, παραχώρησε στο «χαλιφάτο» και άλλα εδάφη εντός της Συρίας. Ο «χαλίφης» έχει καλέσει σε παγκόσμιο τζιχάντ ζητώντας από τους μουσουλμάνους της Δύσης να πολεμήσουν για το «Ισλαμικό Κράτος». Σε περιπτώσεις, δε, είχαν υπάρξει αναφορές για πυρήνες τζιχαντιστών στην Βρετανία, που ίσως να ευθύνεται εν μέρει και για την απόρριψη του σχεδίου του στρατηγού. 

Ads