Η Blackwater, η εταιρία security υπάλληλοι της οποίας έχουν καταδικαστεί για την δολοφονία 17 αμάχων στο Ιράκ, ανέλαβε την εκπαίδευση των βραζιλιάνικων δυνάμεων ασφαλείας εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014, προσθέτοντας έτσι νέους φόβους ότι η διατήρηση της «ειρήνης» στην χώρα εκείνη την περίοδο, θα θυμίζει στρατιωτική κατοχη.

Ads

 
Το κόστος που δαπανάται για την οργάνωση του Μουντιάλ αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο του 2016 (11-13 δις δολάρια) έχει προκαλέσει την έντονη οργή της κοινωνικής γνώμης, που διερωτάται γιατί το ποσό αυτό δεν ξοδεύεται σε κοινωνικές υπηρεσίες. Οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην Βραζιλία.
 
Διαβάστε επίσης: Χαμένες ζωές στα έργα του Μουντιάλ της Βραζιλίας
 
Ο προπονητής της Βραζιλίας, Λουίζ Φελίπε Σκολάρι, φοβάται ότι οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις ημέρες του Μουντιάλ μπορεί να στοιχίσουν στην ομάδα του τον τίτλο. Από την άλλη πλευρά, οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανησυχούν ότι οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι της Βραζιλίας θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των νόμιμων διαδηλώσεων.

image
 
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Nation αποκάλυψε ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Βραζιλία ήδη από το 2009 είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ ότι θα έπρεπε «να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα ως μια ευκαιρία για κέρδος» προσφέροντας «τεχνογνωσία και προστασία στις υποδομές αλλά και ασφάλεια απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις».
 
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρεσβεία προέτρεπε το αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης να «αναζητήσει άμεσα τέτοιες ευκαιρίες». «Με την εμπλοκή της Academi (σ.σ.: η μετονομασία της Blackwater) στην Βραζιλία αυτή η εκμετάλλευση ευκαιριών παίρνει σάρκα και οστά», αναφέρει η Nation.
 
H Blackwater έγινε γνωστή όταν υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση για την φύλαξη του στρατιωτικού υλικού στο Ιράκ. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή πήρε δημοσιότητα όταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 υπάλληλοι της εταιρίας σκότωσαν 17 αμάχους Ιρακινούς στην Βαγδάτη και τραυμάτισαν άλλους 20 αναίτια και παραβιάζοντας τους όρους για την χρήση θανατηφόρας βίας που προβλέπονταν στο συμβόλαιο. Μεταξύ του 2005 και του 2007 υπάλληλοι της Blackwater ενεπλάκησαν σε 195 περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών. Στα 163 από αυτά εκείνοι είχαν ανοίξει πρώτοι πυρ.
 
Πάντως μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πόσοι από τους 170.000 και πλέον αστυνομικούς στη Βραζιλία, που θα επιφορτιστούν την ασφάλεια του Μουντιάλ, έχουν λάβει εκπαίδευση από την αμερικανική εταιρία. Άγνωστο είναι και το αντίτιμο του συμβολαίου. Όμως, σύμφωνα με παρατηρητές, η επιβολή ειρήνης στις φαβέλες του Ρίο θυμίζει τις ενέργειες των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ.

image

Ads

image
 
Σχεδόν 3.000 στρατιώτες και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας επιχειρούν το τελευταίο διάστημα στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Είναι η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου επιχείρηση των αρχών της Βραζιλίας εν όψει της διοργάνωσης. Αύρες, ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα χρησιμοποιούνται κατά την επιχείρηση στη φτωχογειτονιά του Mare, ενώ επιλεγμένες δυνάμεις αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι το πέρας του τουρνουά.

image

image
 
Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο και για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατοίκων των παραγκουπόλεων από την αστυνομία. Είκοσι πέντε αστυνομικοί θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για την εξαφάνιση και τη δολοφονία του εργάτη Amarildo στη φαβέλα Ροσίνα ενώ άλλοι τρεις αξιωματικοί συνελήφθησαν αυτό το μήνα αφού κυκλοφόρησε βίντεο που τους έδειχνε να σέρνουν με το αυτοκίνητο το σώμα μιας ετοιμοθάνατης γυναίκας – εργάτριας και μητέρας τεσσάρων παιδιών – η οποία τελικά κατέληξε. Μάρτυρες από τη φαβέλα Congonha υποστηρίζουν ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας πυροβόλησαν τη γυναίκα και στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν την πράξη τους. 

image

image
 
Ακόμη, πέντε λεωφορεία πυρπολήθηκαν σε μια φαβέλα στο βόρειο Ρίο το βράδυ της Δευτέρας, μετά τον θάνατο ενός αγοριού το οποίο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ της αστυνομίας και συμμοριών.
 
Τα τελευταία περιστατικά ακολουθούν την εξέγερση στην Κόπα Καμπάνα η οποία προκλήθηκε μετά το θάνατο ενός νεαρού χορευτή που διέμενε στη φαβέλα Pavao – Pavazinho η οποία είναι κοντά στην περίφημη παραλία του Ρίο.