Όταν πρόκειται να απαριθμήσουμε τα πέντε πιο σημαντικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η γενική εικόνα στην Τουρκία είναι πραγματικά λυπηρή αν όχι τραγική:Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε την συμπρόεδρο του κουρδικού κόμματος για να την απειλήσει με θάνατο. Ο αρχηγός του φασιστικού κόμματος, σύμμαχος του Ερντογάν, δημοσίευσε μια ανακοίνωση στον Τύπο για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει τα ονόματα πολλών δημοσιογράφων από κάθε μέσο. Τους απειλούσε έμμεσα. Ένας αρχιμαφιόζος, φίλος του προέδρου του φασιστικού κόμματος, έγραψε μια επιστολή μέσα από την φυλακή για να δώσει την εντολή να εκτελεστούν ακόμη περισσότεροι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Karar, που πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.  Δυο κορίτσια μικρότερα των 6 ετών απήχθησαν, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν βίαια. Δυο αδέσποτοι σκύλοι βρέθηκαν ο ένας με κομμένα τα πόδια και στον άλλον είχαν βγάλει τα μάτια.

Ads

Οι εισαγγελείς δεν τόλμησαν να ανοίξουν έρευνα για τις τρεις πρώτες περιπτώσεις. Οι ύποπτοι είναι όλοι στο πλευρό του Ερντογάν. Η πλειοψηφία των υπουργών, όπως και των δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην εξουσία, σωπαίνουν αν δεν βρίσκουν ψεύτικες δικαιολογίες σχετικά με την βία και τα κακά που συμβαίνουν.

Η σεξουαλική παρενόχληση ή ο βιασμός ανήλικων κοριτσιών και αγοριών, αποτελεί παλιά παράδοση ιδίως στο Παλάτι των Οθωμανών Σουλτάνων. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν διαρκώς. Ένα θρησκευτικό ίδρυμα, το Ensar, που τάσσεται κοντά στην κυβέρνηση, κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων μαθητών του Κορανίου. Η δικαιοσύνη, όμως, έστρεψε το βλέμμα αλλού. Ο τότε υπουργός υπεύθυνος για θέματα οικογενείας είχε δημοσίως δηλώσει ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Ίδρυμα για ένα περιστατικό ήσσον, ιδιόμορφο και μεμονωμένο. Όμως περισσότερα από 20 παιδιά είχαν κακοποιηθεί.

Η βία κατά των γυναικών, κυρίως στις νεαρές κοπέλες και τα μικρά κορίτσια, παραμένει το αγαπημένο σπορ κάποιων Τούρκων. «Ο κυβερνητικός λόγος υποκινεί αυτούς τους εγκληματίες», παρατηρεί ένας κοινωνιολόγος. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να περπατούν μόνες τους στον δρόμο, δεν πρέπει να γελούν δημοσίως, πρέπει να ντύνονται σωστά…». Πρόκειται για δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα της χώρας. Το Ισλάμ είναι στο επίκεντρο τέτοιων ομιλιών. Οι ιμάμηδες, οι ισλαμιστές ιδεολόγοι της κυβέρνησης, λένε συνεχώς ότι οφείλεται στην μη ισλαμική συμπεριφορά (;) των γυναικών το γεγονός ότι τις επιτίθενται, τις χτυπούν ή τις βιάζουν οι άντρες. Το θύμα μεταλλάσσεται σε εγκληματία για να τύχει υπεράσπισης και αθώωσης ο θύτης.

Ads

Η βία επίσης είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό όταν μιλούμε για τα αδέσποτα.

«Πως καταλήξαμε έτσι άθλιοι;» ρωτούν πολλοί στην Τουρκία. 

Υπάρχουν δυο εξηγήσεις:

  1. Είμασταν πάντα έτσι! Αυτή η χώρα αποτελείται από μια κοινωνία βίαιη και γεμάτη κακία. Όμως προηγουμένως δεν υπήρχαν τα social media και όλα αυτά ήταν στην αφάνεια. 
  2. Η Τουρκία είναι σε πόλεμο ενάντια στους Κούρδους που ζουν στο έδαφός της εδώ και 34 χρόνια. Είναι επίσης σε πόλεμο ενάντια στους Κούρδους που ζουν στις γειτονικές χώρες εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Η βία και το μένος είναι συνηθισμένες κοινωνικές και ατομικές εκδηλώσεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο.

Πράγματι, η συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών, του προέδρου του φασιστικού κόμματος και του αρχιμαφιόζου έχουν άμεση σχέση με την πολιτική. Το κουρδικό πρόβλημα ή και η άμυνα του αυταρχικού ηγέτη…

Ο Ερντογάν κέρδισε τις τελευταίες εκλογές. Πολύ πιθανόν χάρη σε ιδιαίτερες απάτες. Όμως παραμένει ανίκανος να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα της χώρας: Η αξία της τουρκικής λίρας παραμένει σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ. Ο πληθωρισμός αγγίζει το 20%. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σύντομα ένα βαρύ πρόστιμο εναντίον δύο τουρκικών δημοσίων τραπεζών για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο στο Ιράν, μετά από την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τον αντιπρόεδρο της τράπεζας η οποία ήδη καταδικάστηκε. Η Άγκυρα εξακολουθεί να ταλαντεύεται μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας στην Συρία και αλλού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί όλο και περισσότερο να περιορίσει τις σχέσεις της με το καθεστώς του Προέδρου. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η βία είναι η μόνη λύση για το Κουρδικό.

Μέσα από την βία και το μένος εκφράζεται το πολιτικό αδιέξοδο, πιστεύουν όλοι οι αναλυτές της αντιπολίτευσης.