Το «Ταξίδι» (The Journey) είναι μια ταινία μεγάλου μήκους που εκπονήθηκε από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας. 

Ads

Στόχος της ταινίας, δεν είναι άλλος από την αποτροπή των προσφύγων (κυρίως των Αφγανών). Η ταινία επικεντρώνεται στην τραγική μοίρα που περιμένει όσους προσπαθούν να διασχίσουν τον Ινδικό Ωκεανό για να βρουν άσυλο στην Αυστραλία. 

Οι Αυστραλοί φορολογούμενοι μάλιστα πλήρωσαν 6 εκ. δολάρια για την δημιουργία της ταινίας που γυρίστηκε σε τρεις διαφορετικές χώρες και σε πολλές διαφορετικές γλώσσες: ντάρι, πάστο, ουρντού, αραβικά και περσικά. Πάντως δεν θα κυκλοφορήσει στα αγγλικά, κι αυτό, σύμφωνα με τον Independent, δίνει μια πολύ καλή εικόνα για το ρόλο που καλείται να επιτελέσει. 

Η ταινία προβάλει μια ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν που πληρώνουν διακινητές προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Αυστραλία. 

Ads

Μετά από μια σειρά από περιπέτειες το πλοίο πέφτει σε καταιγίδα. Ένας άντρας αυτοκτονεί βγάζοντας το σωσίβιό του. Γύρω του πτώματα άλλων ανθρώπων και εμβόλιμα πλάνα με συγγενείς να θρηνούν στο Αφγανιστάν. 

image

Στη σκηνή με την οποία κλείνει η ταινία ένας άνθρωπος αγωνίζεται στα βαθιά νερά να επιβιώσει. Κρατά στην αγκαλιά του τη νεκρή του κόρη ενώ μια βάρκα σε κοντινή απόσταση τους εγκαταλείπει. 

Την ταινία δημιούργησε η εταιρεία Put It Out There Pictures με έδρα το Σίδνεϊ. Σε δήλωσή της η εταιρεία αναφέρει: «Η ταινία έχει ως τόσο να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει το κοινό στις χώρες προέλευσης προσφύγων σχετικά με τη ματαιότητα της επένδυσης στους διακινητές, την επικινδυνότητα του ταξιδιού και τις σκληρές πολιτικές που τους περιμένουν όταν μπουν στα νερά της Αυστραλίας. 

Η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε Πακιστάν, Ιράν και Ιράκ και σύντομα θα προβληθεί στο Αφγανιστάν. Επίσης είναι διαθέσιμη στο you tube.  

Σημειώνεται ότι το Αφγανιστάν είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως μετά το Συρία για το 2016. Τα τελευταία 7 χρόνια πάνω από το 96% των Αφγανών προσφύγων που φτάνουν στις ακτές της Αυστραλίας έχει αποδειχτεί ότι πράγματι δικαιούνται καθεστώς ασύλου με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο.