Αύξηση της «δύναμης πυρός» των δύο μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης σε τουλάχιστον,  700 δισ. ευρώ συνδυαστικά -ίσως ακόμη και προσωρινά στα 940 δισ. ευρώ- καλούνται να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνάντηση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη την Παρασκευή. Επ’ αυτού έχουν πάντως να αντιμετωπίσουν τις διαφωνίες του Βερολίνου.

Ads

 
Ως πρώτο μέσο στη διάθεση των Βρυξελλών, το οποίο και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα εγκριθεί, είναι ο προσωρινός EFSF και ο μόνιμος ESM, που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο, να συνδυάσουν πλήρως τις δυνάμεις τους για όσο χρόνο «τρέχουν» παράλληλα -δηλαδή πάνω από 700 δισ. ευρώ, αντί του όριου 500 δισ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα. Πιθανή θεωρείται επίσης η επίσπευση της καταβολής των κεφαλαίων που συνεισφέρουν τα κράτη-μέλη στο μόνιμο μηχανισμό, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια αντί για τέσσερα.
 
Τέλος, στο τραπέζι του Eurogroup φαίνεται ότι υπάρχει και η επιλογή «προσωρινής αύξησης» των κεφαλαίων στα 940 δισ. ευρώ για έναν χρόνο, και μείωσή τους αργότερα. Το ενδεχόμενο αναφέρεται σε προσχέδιο απόφασης του Eurogroup γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.
 
«Όχι» Βερολίνου σε κοινό ταμείο στήριξης ύψους 1 τρισ. ευρώ
 
Την ιδέα που υποστηρίζουν η Γαλλία και ο ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι το κοινό ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα διαθέτει «ισχύ πυρός» ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ απέρριψε ντε φάκτο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Περιλαμβάνοντας τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει ήδη δεσμευτεί για τη χορήγησή τους η Ευρώπη στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προσθέτοντας σε αυτά τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, καταλήγουμε σε ένα τείχος προστασίας έναντι της κρίσης χρέους περίπου «800 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους.
 
«Πιστεύω ότι αποτελεί μια καλή λύση και ότι οφείλουμε να την υπερασπιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να πείσουμε τις αγορές», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αύριο με τους ομολόγους του της ευρωζώνης στην πρωτεύουσα της Δανίας.
 
Ειδικότερα, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός, το ποσό αυτό των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει τα 500 δισεκατομμύρια τα οποία θα έχουν δοθεί στον ESM, τα 200 δισεκατομμύρια των δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί ή έχει δεσμευτεί να χορηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα επιπρόσθετα 50 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα και τέλος άλλα 50 δισεκατομμύρια που προέρχονται από ένα έκτακτο κονδύλι που έχει ήδη αντληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό είναι πειστικό», σημείωσε ο Σόιμπλε.

«Το τείχος προστασίας, είναι κάτι σαν τα πυρηνικά σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνεται για να μην χρησιμοποιηθεί, για λόγους αποτροπής», εξήγησε νωρίτερα από το Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν.