Σαράντα τρεις Μεξικανοί «σκλάβοι» που υποχρεώνονταν να εργάζονται σχεδόν δωρεάν σε ξενοδοχεία στον Καναδά, απελευθερώθηκαν από την αστυνομία, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις αρχές του Οντάριο.

Ads

Οι «σύγχρονοι σκλάβοι», στην πλειονότητά τους άνδρες, οδηγήθηκαν στον Καναδά από διακινητές που, έναντι κάποιου ποσού, τους υπόσχονταν ότι θα μπορέσουν να σπουδάσουν ή να λάβουν άδεια εργασίας – και στη συνέχεια άδεια παραμονής – στη χώρα αυτή.

Όμως, μόλις έφταναν στον Καναδά, τους έστελναν να μείνουν, υπό άθλιες συνθήκες, σε διάφορες πόλεις στο κεντρικό και ανατολικό Οντάριο. Τους ανάγκαζαν επίσης να εργάζονται σε συνεργεία καθαρισμού σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως εξήγησε η αστυνομία.

Οι δύο υπεύθυνοι μιας εταιρείας καθαρισμού της περιφέρειας Μπάρι, που συνεργάζονταν με ξενοδοχεία στο Οντάριο, δεν έχουν συλληφθεί όμως σε βάρος τους διενεργείται έρευνα.

Ads

Οι αρχές αναζητούν και άλλους υπόπτους και τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες.

«Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα είδος σύγχρονου δουλεμπορίου. Η εκμετάλλευση συνιστά την καρδιά αυτού του αδικήματος», εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Ρικ Μπάρναμ.

Οι «σκλάβοι» έπρεπε να πληρώνουν για το κατάλυμα για την τροφή τους και για τη μεταφορά τους στον χώρο εργασίας. Κάποιες φορές οι «εργοδότες» τους δεν τους άφηναν παρά μόλις 50 δολάρια Καναδά για να περάσουν τον μήνα.

«Είναι αδιανόητο που συνέβαινε κάτι τέτοιο στην κοινότητά μας», σχολίασε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μπάρι, Κίμπερλι Γκρίνγουντ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 250 αστυνομικοί, εντοπίστηκαν και απελευθερώθηκαν 43 Μεξικανοί. Ένα από τα θύματα είπε στην αστυνομία: «Χθες έπεσα να κοιμηθώ σκλάβος. Σήμερα, ξύπνησα ελεύθερος άνθρωπος».