«Δεκαέξι χρόνια μετά την καταστροφή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η επαναλειτουργία της στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου παραμένει μάλλον ανέφικτη» γράφουν οι New York Times.

Ads

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο πλήγμα για το έργο ήρθε αυτό το μήνα, όταν η Skanska USA, η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση του νέου ναού, σταμάτησε τις εργασίες. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, παρά τις δωρεές ύψους 37 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει λάβει για την ανέγερση του ναού, δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Είναι πολύ κρίσιμη στιγμή για την Αρχιεπισκοπή, τα οικονομικά της βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση», δηλώνει ο Θεόδωρος Καλμούκος, editor για θέματα θρησκείας στη National Herald. «Η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μια νέα αρχή, ένα νέο όραμα».

Στο ζήτημα αναφέρεται και η Washington Post -αναδημοσιεύοντας σχετική είδηση του πρακτορείου AP- εγείροντας ερωτήματα και για την αύξηση των δαπανών αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών.