Σε αντίποινα κατά της Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα ομόλογά της, προχώρησε η Αργεντινή, εξαιτίας της άρνησης της αμερικανικής τράπεζας να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της μετά από σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας. Συγκεκριμένα, το Μπουένος Άιρες ανακάλεσε την άδεια για τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή που είχαν δύο στελέχη της τράπεζας.

Ads

Στην αντεπίθεσή της αυτή, η Αργεντινή βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο: Κατά της αμερικανικής τράπεζας στράφηκε μία ομάδα hedge funds – μεταξύ των οποίων και το ταμείο Quantum Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος – που δεν έλαβαν τις πληρωμές τόκων για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά τους από την αμερικανική τράπεζα.

Είχε προηγηθεί η διάταξη που έστειλε η Πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποβλέπει στην αντικατάσταση της αμερικανικής τράπεζας από μία εγχώρια κρατική τράπεζα που θα αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα της αποπληρωμής των ομολόγων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική απόφαση που εφάρμοσε η νεοϋορκέζικη τράπεζα δικαίωνε πριν δυο μήνες τους πιστωτές που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων που κρατούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας και όχι να κουρευτούν. Επικεφαλής αυτών είναι το ταμείο Elliott Management του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ. Μάλιστα ο δικαστής απεφάνθη ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τους κατόχους του χρέους της που αναδιάρθρωσε το 2005 και το 2010, εάν δεν πληρώσει τα αμερικανικά funds.

Ads