Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο φαίνεται να εικονίζεται ο τελευταίος αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε από την Καμπούλ, σηματοδοτώντας το τέλος του 20ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ads

Ο υποστράτηγος Chris Donahue, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, φαίνεται να επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η USCENTCOM μέσω Twitter.

Φορώντας την πανοπλία και το κράνος του, ο διοικητής κρατούσε το όπλο στο δεξί του χέρι, με το βλέμμα χαμηλωμένο, περπατώντας μόνος, την ώρα που η αποστολή στο Αφγανιστάν τελείωνε και επίσημα.

Ads

Ακριβώς στις 11.59 μ.μ., ώρα Καμπούλ, το τελευταίο από τα 5 C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο. Το μήνυμα του Donahue προς τους στρατιώτες του έλεγε: «Η δουλειά πήγε καλά. Είμαι περήφανος για όλους σας».

Για πολλούς ωστόσο, η συγκεκριμένη εικόνα συμβολίζει την ταπεινωτική υποχώρηση της Αμερικής από τη χώρα, την οποία σημάδεψε και η βία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε νωρίτερα ότι η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν δεν συγκρίνεται με το χάος της αναχώρησης από τη Σαϊγκόν το 1975 στο Βιετνάμ. Γερουσιαστής τότε, ο Μπάιντεν θυμάται πολύ καλά τη ζημιά που προκάλεσαν στο κύρος των ΗΠΑ οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπου φαίνεται ένα αμερικανικό ελικόπτερο να πετά πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στη Σαϊγκόν για να μεταφέρει σε ασφάλεια το προσωπικό της.

Ωστόσο μπορεί να υποστηριχθεί πως αυτές οι εικόνες, έχουν μια ομοιότητα. Ο Donahue φαίνεται να φεύγει ήρεμα από το αεροδρόμιο, αλλά το χάος που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με τους Αφγανούς να προσκολλώνται στην πλευρά των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πολλοί χάνοντας τη ζωή τους, σε μια προσπάθεια να φύγουν, ίσως αντιπροσωπεύει την έξοδο της Αμερικής από αυτά τα εδάφη, έχοντας ομοιότητες με την εκκένωση της Σαϊγκόν.

Πίσω από τον Donahue, σε αυτή τη θολή φωτογραφία, βρίσκεται το αεροδρόμιο Hamid Karzai. Πίσω από τους πελώριους τοίχους και τα συρματοπλέγματα, βρίσκονται τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τους Αμερικανούς σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ συνολικά ο πόλεμος κόστισε τρισεκατομμύρια. Το στρατιωτικό υλικό πλέον, αν και κατά ένα βαθμό αχρηστευμένο, έχει περάσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Η χώρα που άφησαν πίσω είναι κατεστραμμένη, «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών» όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, αρνούμενη να δεχθεί την ξένη εισβολή. Σε διάστημα 20 ετών, χάθηκαν 3,500 χιλιάδες στρατιώτες των δυνάμεων συνασπισμού. Τα περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο, αποτελούν μεγαλύτερο νούμερο από όσα χρησιμοποιήθηκαν στο σχέδιο Μάρσαλ, για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, η κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ξένης κατοχής, ήταν εύθραυστη, ενώ η ίδια η χώρα δεν γνώρισε άνθηση. Περίπου 50.000 Αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες. Το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηρωίνης στον κόσμο, ενώ η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των λιγότερο ειρηνικών και πιο διεφθαρμένων παγκοσμίως.

Ο καλύτερα εξοπλισμένος στρατός του κόσμου, αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να νικήσει την τρομερή υπομονή των Ταλιμπάν. «Έχετε τα ρολόγια, έχουμε τον χρόνο», συνηθίζουν να λένε οι ίδιοι. Φαίνεται πως ο χρόνος της Αμερικής τελείωσε.

Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν

Εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα αντήχησαν σε όλη την Καμπούλ την Τρίτη, καθώς μαχητές Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου πριν ξημερώσει, μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων. Πλέον ελέγχουν μεγαλύτερο μέρος της χώρας, απ’ ότι το φθινόπωρο του 2001, κατά την αμερικανική εισβολή.

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν από τους Ταλιμπάν έδειξαν μαχητές να εισέρχονται στο αεροδρόμιο αφού τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα πέταξαν με αεροσκάφος C-17 ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα, τερματίζοντας μια άτακτη και ταπεινωτική έξοδο για την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Επιπρόσθετα, υποστηρικτές των Ταλιμπάν περιέφεραν φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές και σημαίες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πόλη Χοστ, σε μια χλευαστική εικονική κηδεία, στο πλαίσιο των εορτασμών τους.

«Ο κόσμος θα έπρεπε να έχει πάρει το μάθημά του και αυτή είναι η ευχάριστη στιγμή της νίκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid σε μια ζωντανή μετάδοση.
Αφού ολοκληρώθηκε η επιστροφή τους, πλέον πρέπει να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσουν μια χώρα φτωχή, αντιμέτωπη με ξηρασίες, ενώ μέρος της μορφωμένης ελίτ την έχει εγκαταλείψει. Γιατροί και δικηγόροι ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να ξεφύγουν.

Ωστόσο τις τελευταίες ώρες επικεντρώθηκαν στον εορτασμό της νίκης. Άρχισαν να επιθεωρούν όσα άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί, όπως για παράδειγμα ελικόπτερα, ενώ κατέστρεφαν τα οδοφράγματα.

«Τα τελευταία πέντε αεροσκάφη έφυγαν. Τελείωσε!», δήλωσε Hemad Sherzad, μαχητής των Ταλιμπάν. «Δεν μπορώ να περιγράψω την ευτυχία μου με λόγια. 20 χρόνια θυσίας έφεραν αποτέλεσμα».

Νικητές και ηττημένοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ξαναρχίσουν οι εμπορικές πτήσεις. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να μεταφέρουν κάποιες εκατοντάδες πολιτών που δεν πρόλαβαν, ενώ οι Ταλιμπάν στοχεύουν να κάνουν το Αφγανιστάν να δουλέψει ξανά.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε», δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι εκκενώσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρισκόντουσαν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ο Zabihullah Mujahid δήλωσε άλλωστε πως καλεί όλους τους άνδρες των Ταλιμπάν «να έχουν καλή συμπεριφορά και να είναι ευγενικοί» με τους πολίτες, γιατί μετά από έναν 20ετή πόλεμο «το έθνος έχει το δικαίωμα για μια ειρηνική ζωή, να αναπνεύσει με ηρεμία», υποστηρίζοντας επίσης ότι «εμείς πρέπει να είμαστε οι υπηρέτες του έθνους και όχι οι δυνάστες του». Τέλος, τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα επιδιώξουν «καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mehmood Qureshi, δήλωσε ότι αναμένει μια ανακοίνωση για την κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες.
Μία από τις λίγες χώρες που έχουν αναγνωρίσει το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν, η πολιτική και πολιτική ηγεσία του Πακιστάν προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με τους πρώην μαχητές, έτσι ώστε να αποτρέψει μια νέα οικονομική και κοινωνική κατάρρευση.

Η κατάληψη της εξουσίας και η διακυβέρνηση μιας χώρας, είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν το γνωρίζουν αυτό, κι έτσι προσέφεραν αμνηστία και έκαναν εκκλήσεις προς τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν αναφορές για αντίποινα και φρικαλεότητες, οπότε είναι λογικό οι υποσχέσεις τους να αμφισβητούνται.

«Το Αφγανιστάν είναι τελικά ελεύθερο», δήλωσε ο Hekmatullah Wasiq, ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, στο Associated Press. Προέτρεψε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά τους. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπομονετικοί», είπε. «Σιγά-σιγά τα πάντα θα γίνουν φυσιολογικά. Χρειάζεται χρόνος».