Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς υπέγραψε διάταγμα «σχετικά με την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών που τις έχουν στηρίξει», όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ads

Οι εξαγωγείς πρέπει να πωλούν το 80% των συναλλαγματικών εσόδων που πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, επικαλούμενη το διάταγμα.

Σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύεται στους κατοίκους της Ρωσίας να μεταφέρουν συνάλλαγμα από τους λογαριασμούς τους ή στις καταθέσεις τους σε ξένες τράπεζες. Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής του.

«Οι κατοίκοι που παίρνουν μέρος σε οικονομικές δραστηριότητες στο εξωτερικό πρέπει να πραγματοποιήσουν την υποχρεωτική πώληση συναλλάγματος σε ποσοστό 80% των συναλλαγματικών εσόδων, που πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 στους λογαριασμούς τους, σε εξουσιοδοτημένες τράπεζες, βάσει των συμβάσεων εμπορίου με το εξωτερικό που έχουν συναφθεί με ξένους (μη κατοίκους) και προβλέπουν τη μεταφορά αγαθών σε ξένους (μη κατοίκους), την παροχή υπηρεσιών σε μη κατοίκους, την εκτέλεση εργασιών για μη κατοίκους, τη μεταφορά σε μη κατοίκους των αποτελεσμάτων της πνευματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών δικαιωμάτων σε αυτά, το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος διατάγματος» αναφέρεται.

Ads