Τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά στοιχεία της Ουγγαρίας φαίνεται να κερδίζουν και πάλι την αυτοπεποίθησή τους, πληρώνοντας τώρα πια ανοιχτά φόρο τιμής στον αντισημιτικό βασιλιά της χώρας κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου Μίκλος Χόρτυ, ανεγείροντας παράλληλα άγαλμα και δίνοντας το όνομα του σε μία πλατεία της πόλης του. Τη νέα αυτή τάση φαίνεται να υποστηρίζουν ακόμα και μέλη του κόμματος ‘’Fidesz’’ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ads

Είναι αλήθεια πως το νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας που βρίσκεται σε ισχύ από τις αρχές του έτους παραπέμπει σε άλλες εποχές, καθώς υπόσχεται να ‘’προστατεύει’’ τη γλώσσα, τη ταυτότητα και τον εθνικό πολιτισμό της Ουγγαρίας, κινούμενο στο πνεύμα του μεσοπολέμου όταν η χώρα ήταν αποκλεισμένη από το εθνικό, και υπερσυντηρητικό καθεστώς του Μίκλος Χόρτυ.

image

Ο Μίκλος Χόρτυ, διαβόητος αντι-σημίτης και αρχηγός της Λευκής Τρομοκρατίας, όπως ονομάστηκε το κύμα αντικομουνιστικής βίας που κόστισε τις ζωές πολλών Εβραίων μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάστηκε πια ως μαρμάρινο άγαλμα από τον επίσκοπο Γκούσταβ Μπόλκσεϊ στο πανεπιστήμιο Ρυθμιστικής Θεολογίας του Ντέμπρετσεν στην Ανατολική Ουγγαρίας.

Ads

Παράλληλα με τον πρώην βασιλιά, το Ουγγρικό κοινοβούλιο πιέζει για την επανάλειψη της ταφής του συγγραφέα Νίρο Ζόσεφ, εξέχοντα πολιτιστικό ιδεολόγο υπό τον Χόρτυ και ανακηρυγμένο εγκληματία πολέμου στην πατρίδα του την Ρουμανία μετά από απαίτηση της εκεί ουγγρικής μειονότητας.

Η αναταφή του Νίρο Ζόσεφ είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 27 Μαΐου, την ημέρα της Πεντηκοστής, αλλά η Ρουμανική κυβέρνηση απαγόρεψε την τελετή στην θέση της οποίας πραγματοποιήθηκε μία οικουμενική μνεία στον συγγραφέα στην γενέτειρά του Οντορχεου Σεκουίεσκ. Πέραν της ηγεσίας του κόμματος ‘’Jobbik’’ την τελετή αυτή παρακολούθησε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ουγγαρίας Γκέζα Ζόκς μαζί με τον ομιλητή της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης Λάζλο Κόβερ, επισήμως τον δεύτερο τη τάξει ιστάμενο στη χώρα. Ο Κόβερ, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Ρουμανίας «απολίτιστη», «παρανοϊκή», «υστερική» και «βάρβαρη» για το γεγονός της απαγόρευσης της αρχικής τελετής.

image

Το γεγονός είναι πως η νέα λατρεία προς τον Χόρτυ και η απόπειρα αναταφής του Νίρο αποτελούν μέρος μίας λαϊκιστικής-εθνικιστικής αναγέννησης στην Ουγγαρία την οποία οι ακροδεξιοί εξυφαίνουν στη χώρα εδώ με επιτυχία και χρόνια.

Ένας από τους εμπνευστές της διαδικασίας για την απαγόρευση του ακροδεξιού παραστρατιωτικού κινήματος της Ουγγρικής Φρουράς το 2008, ο δικηγόρος από τη Βουδαπέστη και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Πήτερ Ντάνιελ, κατηγορεί την κυβέρνηση του Όρμπαν πως καλλιεργεί μανιωδώς έναν «υποβόσκοντα κοινωνικά αποδεκτό αντι-Σημιτισμό» κατηγορώντας μονίμως «Εβραίους Μπολσεβίκους και Εβραίους» για όλα τα προβλήματα της Ουγγαρίας.

Ο Ντάνιελ είναι γνωστός στην Ουγγαρία για τις προκλητικές φιγούρες του, όπως αυτή με τον ίδιο να αλείφει δημόσια με κέτσαπ ένα αντίγραφο του νέου συντάγματος, ενώ επιθυμεί να εναντιωθεί στη λατρεία του Χόρτυ. Στις 16 Μαΐου, ταξίδεψε στην πόλη της Κερέκι, περιέλουσε το άγαλμα Χόρτυ με κόκκινη μπογιά και κρέμασε γύρω από το λαιμό ανάγνωση του αγάλματος την επιγραφή: « Μαζικός δολοφόνος – εγκληματίας πολέμου».

Από τότε, ο Ντάνιελ έχει γίνει ο νούμερο ένα εχθρός για τους δεξιούς εξτρεμιστές. Απειλές εναντίον του έχουν αναρτηθεί σε πολλές ακροδεξιές ουγγρικές ιστοσελίδες. Σε μια πρόσφατη δημόσια εμφάνισή του, έλαβε αστυνομική προστασία, επειδή είχαν συγκεντρωθεί δεξιοί εξτρεμιστικές. Σε απάντηση στη πράξη αυτή του Ντάνιελ κατά του αγάλματος του Χόρτυ, πολλά μνημεία του Ολοκαυτώματος στη Βουδαπέστη βεβηλώθηκαν.

Πηγή: Der Spiegel

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς