Η ήττα στις εκλογές της Κυριακής στην Κάτω Σαξονία προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας με την καγκελάριο των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ να κάνει λόγο για ένα «επώδυνο» αποτέλεσμα και να προειδοποιεί πως στη συνέχεια «θα πρέπει να αγωνιστούμε πιο σκληρά για μια τρίτη θητεία στην εξουσία, πολύ σκληρότερα από ό,τι κάποιοι περίμεναν». Οι «γκάφες» του Στάιμπρουκ τελικά δεν κόστισαν. Ο κεντροαριστερος συνασπισμός του SPD και των Πρασίνων κέρδισε μια ακόμα εκλογική μάχη, ωστόσο σε εθνικό επίπεδο η Μέρκελ παραμένει πολύ δημοφιλής, προσωποποιώντας για τους Γερμανούς την ασφάλεια. Όπως όμως σημειώνουν οι αναλυτές ακόμα και η «ανίκητη» Μέρκελ έχει μια «Αχίλλειο πτέρνα»…

Ads

 
Αν και οι εκλογές για την καγκελαρία απέχουν ακόμα οκτώ μήνες και η Μέρκελ φαίνεται να παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής, ωστόσο η αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν «μυρίσει αίμα», όπως γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel. Ο συνασπισμός τους συγκέντρωσε 46,3% έναντι 45,9% του κεντροδεξιού συνασπισμού των Χρηστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους του Φίλιπ Ρέσλερ. Το εν λόγω αποτέλεσμα στην Κάτω Σαξονία δίνει τη δυνατότητα στον κεντροαριστερό συνασπισμό να κυβερνήσει με την «πλειοψηφία της μιας έδρας» στο τοπικό κοινοβούλιο.
 
«Δεν θα προσποιηθώ, μετά από όλα τα συναισθήματα που προκάλεσαν αυτές οι εκλογές, η ήττα πονάει ακόμα περισσότερο. Είμαστε όλοι θλιμμένοι σήμερα», δήλωσε η Μέρκελ. «Η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, θέλουμε να διασφαλίσουμε πως η αγορά εργασίας θα μείνει όπως είναι», ανέφερε η Μέρκελ από τα κεντρικά γραφεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στο Βερολίνο. Η ίδια πρόσθεσε πως «έχουμε μήνες μπροστά μας για να φέρουμε εις πέρας τα έργα μας, δεν μπαίνουμε ακόμη σε φάση προεκλογικής εκστρατείας για την Bundestag».
 
Όπως σημειώνει το Spiegel, η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών έρχεται παρά τις «γκάφες» που έχει κάνει ο υποψήφιος για την καγκελαρία του SPD Πέερ Στάιμπρουκ το τελευταίο διάστημα, μεταξύ αυτών και της δήλωσής του πως θα πρέπει οι καγκελάριοι να αμείβονται καλύτερα. Οι δημοσκόποι εκτιμούσαν πως οι γκάφες έχουν προκαλέσει ζημιά  στο SPD, ωστόσο φαίνεται πως αυτή η ζημιά ήταν περιορισμένη. «Αν πετυχαίνουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα με αυτά τα λάθη τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα», δήλωσε ο Sigmar Gabriel του SPD.
 
Οι αναλυτές εκτιμούν πως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κάτω Σαξονία στέλνεται το μήνυμα ότι οι εκλογές για την καγκελαρία θα είναι περισσότερο αμφίρροπες από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν πολλοί. Η Μέρκελ είχε ρίξει μεγάλο βάρος στην Κάτω Σαξονία δίνοντας μια σειρά από ομιλίες στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η παρουσία της δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα.
 
Η Κάτω Σαξονία είναι η τελευταία σε μία μακρά λίστα χαμένων ψηφοφοριών σε σημαντικά περιφερειακά κρατίδια για τους Χρηστιανοδημοκράτες, μεταξύ αυτών και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
 
Η απώλεια της Κάτω Σαξονίας, του τέταρτου μεγαλύτερου κρατιδίου και έδρα της Volkswagen, είναι ένα ακόμα πλήγμα, καθώς πλέον ο κεντροαριστερός συνασπισμός έχει αυξημένη πλειοψηφία στην άνω Βουλή, την Bundesrat. Αυτό θα κάνει δυσκολότερη την έγκριση νόμων που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση.
 
«Είναι ένα πλήγμα για τη Μέρκελ, αλλά εξακολουθεί να έχει μια σαφή πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο. Ήταν όμως ένα καμπανάκι αφύπνισης για αυτήν», σχολίασε μιλώντας στο Spiegel ο πολιτικός επιστήμονας Gerd Langguth. Η δημοτικότητα της Μέρκελ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι Γερμανοί αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της την πολιτικό που περιόρισε την κρίση του ευρώ, ενώ παράλληλα κράτησε ανέπαφη από την ύφεση τη χώρα. Η λιτότητα και η οικονομική κρίση έχουν μείνει εκτός συνόρων της Γερμανίας. Η Μέρκελ, όπως αναφέρεται στο Spiegel, είναι για τους Γερμανούς η προσωποποίηση της ασφάλειας και πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι σχεδόν ανίκητη.
 
Ωστόσο η αχίλλειος πτέρνα της είναι το FDP. Η μικρή και απρόβλεπτη άνοδος στα ποσοστά του οφείλεται επειδή υψηλόβαθμα στελέχη των Χρηστιανοδημοκρατών προέτρεπαν σιωπηρά ένας μέρος των ψηφοφόρων τους να στραφούν στο FDP.  «Θα το θέσω λίγο πιο ωμά. Το FDP συνεχίζει να υπάρχει γιατί απλά του έγινε μετάγγιση αίματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sigmar Gabriel.
 
Το αποτέλεσμα στις εκλογές στην Κάτω Σαξονία είχαν χαρακτηριστεί ως καθοριστικό για το μέλλον του Φίλιπ Ρέσλερ στην ηγεσία του κόμματος. Ηγετικά στελέχη του FDP εξέταζαν την «ανατροπή» του Ρέσλερ, ωστόσο με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών ανακοίνωσε πως προτίθεται να παραιτηθεί.
 
«Είμαι έτοιμος να παραιτηθώ αν ο Ράινερ Μπρουντέρλε (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP) επιθυμεί να γίνει πρόεδρος του κόμματος», ανέφερε ο Ρέσλερ στην ηγεσία του FDP τη Δευτέρα. Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το ίδιο το κόμμα ανακοίνωσε πως ο Ρέσλερ θα παραμείνει πρόεδρος του FDP, ενώ ο  Μπρουντέρτλε θα τεθεί επικεφαλής της λίστας του FDP στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.
 
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνεται στο Spiegel, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική δυναμική του FDP σε περίπτωση που δεν πάρει βοήθειες από τους εταίρους του. Εθνικές δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν πως το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών βρίσκεται με το ένα πόδι, ίσως και κάτι παραπάνω, εκτός της επόμενης βουλής.