Τη λίστα με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο δημοσίευσε σήμερα το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Για έκτη συνεχή χρονιά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε ως η κορυφαία σε δύναμη γυναίκα του πλανήτη.

Ads

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου όταν με τις αποφάσεις της όχι μόνο επηρεάζει της οικονομία της Γερμανίας αξίας 3,3 τρισ. δολαρίων, αλλά ολόκληρο το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνει τα 16,2 τρισ. δολάρια.

Την Άνγκελα Μέρκελ, ακολουθεί η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών κι επίδοξη πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνεται και η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει το Forbes, οι 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη έχουν ετήσιες αποδοχές που φθάνουν το 1 τρισ. δολάρια και επηρεάζουν περισσότερα από 3,6 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη.

Ads

Εξ αυτών οι 32 είναι διευθύνουσες σύμβουλοι ή πρόεδροι επιχειρήσεων, οι 12 πολιτικοί ηγέτες, ενώ 11 είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι. Οι υπόλοιπες είναι στην πλειοψηφία τους στελέχη μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως πχ η General Motors και το Facebook.

Κατά μέσο όρο οι γυναίκες αυτές είναι περίπου στο 57ο έτος της ηλικίας τους, με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo Μαρίσα Μάιερ να εμφανίζεται ως η νεότερη στα 41 της και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ να είναι η γηραιότερη, όντας ήδη 90 χρονών.

Ηχηρή απουσία από τη φετινή λίστα είναι αυτή της Ντίλμα Ρούσεφ που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την προεδρία της Βραζιλίας. New entries στον αντίποδα η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, καθώς και η κρατική σύμβουλος της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi.

Η πρώτη δεκάδα σύμφωνα με το Forbes έχει ως εξής:

1. Angela Merkel – German Chancellor

2. Hillary Clinton – Presidential candidate

3. Janet Yellen – Chair of the US Federal Reserve

4. Melinda Gates – Philanthropist and co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation

5. Mary Barra – Chief executive, General Motors

6. Christine Lagarde – Managing Director, International Monetary Fund

7. Sheryl Sandberg – Chief operating officer, Facebook

8. Susan Wojcicki – Chief executive, YouTube

9. Meg Whitman – Chief executive, HP

10. Ana Botin – Chair, Banco Santander