Με τον αινιγματικό αυτό τίτλο η ιστοσελίδα της ρωσικής υπηρεσίας της DW δημοσίευσε το σκίτσο του Ρώσου γελοιογράφου Σεργκέι Γιέλκιν, που αντικατοπτρίζει με ένα ευρηματικό τρόπο την σκηνοθεσία της δολοφονίας του Ρώσου δημοσιογράφου, η οποία συζητείται στα ρωσικά μέσα. Μάλιστα η ρωσική εφημερίδα RBK, γράφει ότι η ιστορία με την σκηνοθετημένη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου Αρκάντι Μπάμπτσενκο θα αξιοποιηθεί για προπαγανδιστικούς λόγους και από την Μόσχα και από το Κίεβο, αλλά δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται για την διευθέτηση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο επειδή βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ads

Η προβοκάτσια που οργάνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άνευ προηγουμένου γεγονός στην νεότερη ιστορία των διεθνών σχέσεων, αλλά το πρόβλημα που δημιουργούν οι προβοκάτσιες είναι ένα: προσφέρουν ένα καλό ειδησεογραφικό κύκλο για μια εβδομάδα, αλλά πλήττουν την εμπιστοσύνη της χώρας η οποία την οργανώνει. Την άποψη αυτή δηλώνει στην RBK ο διευθυντής προγράμματος της λέσχης Valdai Αντρέι Σουσέντσοφ, θεωρώντας ότι τα μέσα ενημέρωσης από εδώ και στο εξής θα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις ειδήσεις που μεταδίδονται από την Ουκρανία.

Η είδηση για την δολοφονία του δημοσιογράφου μεταδόθηκε την ημέρα που συνεδρίαζε η τριμερής ομάδα επαφών για την Ουκρανία στο Μίνσκ. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η επιχείρηση αυτή των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ουκρανίας δεν μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, δήλωσε στην εφημερίδα RBK, ότι ο σκηνοθετημένος θάνατος του Μπάμπτσενκο και οι κατηγορίες που εξαπολύθηκαν κατά της Μόσχας ως εμπλεκόμενη στην δολοφονία δεν θα επηρεάσουν τις συνομιλίες αυτές , οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αδιέξοδο.

«Την διαδικασία των διαπραγματεύσεων επηρεάζουν άλλοι παράγοντες, όπως είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επαφές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και οι πιθανές αλλαγές στην σύνεση της ρωσικής ομάδας διαπραγματευτών», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Αντρέι Κορτουνόφ.

Ads

Όπως λέει ο Κορτουνόφ η ιστορία με τον Μπάμπτσενκο, θα αξιοποιηθεί από την ρωσική προπαγάνδα ως ένα στοιχείο μιας αρρωστημένης κατάστασης που υπάρχει στην Ουκρανία και από το Κίεβο ως στοιχείο που επιβεβαιώνει τις επιθετικές βλέψεις της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πολιτειολόγος Βαντίμ Καράσεφ συνδέει την σκηνοθετημένη αυτή δολοφονία με τις επικείμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι ουκρανικές αρχές χρειάζονται να έχουν ειδήσεις που θα αφορούν την ρωσική επιθετικότητα. Επιπλέον η ιστορία με τον Μπάμπτσενκο προσφέρει στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, να ισχυρίζονται ότι η επιθετικότητα αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο Ουκρανός πολιτειολόγος Βλαντίμιρ Φέσενκο, εκτιμά ότι οι προηγούμενες δολοφονίες των δημοσιογράφων Ολέσια Μπουζίνα και Πάβελ Σερεμέτ οι οποίες δεν έχουν εξιχνιασθεί ακόμη, δεν επηρέασαν τη δημοτικότητα της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά είχαν επηρεάσει τις πολιτικές συζητήσεις καθώς είχε ασκηθεί κριτική στα όργανα ασφαλείας επειδή δεν μπόρεσαν να τις αποτρέψουν. Όταν όμως έγινε γνωστό, όπως δήλωσε ο Βαντίμ Καράσεφ, ότι η δολοφονία του Μπάμπτσενκο σκηνοθετήθηκε, στα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρήθηκε μια έκρηξη επαίνων για το έργο των μυστικών υπηρεσιών.

Πηγή: RΒΚ, DW (ρωσική υπηρεσία), ΑΠΕ – ΜΠΕ