Ο αρχηγός της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε ηχητικό του μήνυμα, κατηγορεί τον αντίπαλό του και επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ότι λέει ψέματα για τη μάχη που δίνει η οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ads

Στο μήνυμα το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστότοπων (SITE), ο Αιγύπτιος αλ Ζαουάχρι επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις του για επιθέσεις «κατά προτεραιότητα» εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα καταφέρθηκε αρχικά ενάντια «στην εκστρατεία παραποίησης των γεγονότων, φόβου και εκφοβισμού (…) στην οποία δυστυχώς συμμετέχει και ο Ιμπραχίμ αλ Μπάντρι (Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι)».

«Διαδίδει ψέματα για εμάς, λέγοντας ότι δεν αποκηρύσσουμε την τυραννία (…), ότι εξυμνούμε τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι (…) και ότι ζήτησα από τους χριστιανούς να γίνουν σύμμαχοί μας», διαμαρτύρεται ο αλ Ζαουάχρι.

Ads

Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα διαψεύδει επίσης τις κατηγορίες του αλ Μπαγκντάντι ότι η αλ Κάιντα δεν μάχεται κατά των σιιτών.

«Σε μία από τις ομιλίες μου (…) έδωσα γραπτή διαταγή για επίθεση εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων, της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους σιιτικές, καθώς και εναντίον των σιιτικών πολιτοφυλακών», τόνισε ο αλ Ζαουάχρι.

Τέλος, στο μήνυμά του ο επικεφαλής της αλ Κάιντα επιτέθηκε για μια ακόμη φορά εναντίον των ΗΠΑ: «Καλούμε τους μουτζαχεντίν (…) να εξαπολύσουν τζιχάντ εναντίον της Αμερικής και των συμμάχων τους κατά προτεραιότητα, όπου μπορούν να δράσουν».

Οι δύο οργανώσεις, η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, θεωρούνται αντίπαλες και έχουν διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές, κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ