Τα γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη είναι φανερό σε όλους όσοι παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ακροδεξιά, ο φασισμός και ο ρατσισμός έχουν συσπειρωθεί από την εποχή του Ομπάμα και γιγαντώνονται, ιδίως στις Πολιτείες του νότου. 

Ads

Υπολογίζεται ότι στην αμερικανική επικράτεια υπάρχουν περίπου 1.000 ακραίες οργανώσεις που αριθμούν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και έχουν ως κεντρικό σύνθημα την υπεροχή της λευκής φυλής. 

Τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου στο Σάρλοτσβιλ, έδειξαν σε όλον τον κόσμο με τον πιο σκληρό τρόπο πως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν είναι πολλοί και διακηρύσσουν το μίσος και τον ρατσισμό χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ξεχάσουν τον Τίμοθι Μακ Βει ο οποίος στο όνομα της λευκής υπεροχής στις 19 Απριλίου του 1995 τίναξε στον αέρα ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη της Οκλαχόμα, σκοτώνοντας 168 ανθρώπους.

Ads

Ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία ακροδεξιών εξτρεμιστών στην Αμερική είναι εκατοντάδες χιλιάδες. H παλαιότερη και ίσως η πιο βίαιη και επικίνδυνη οργάνωση είναι η διαβόητη Κου Κλουξ Κλαν. Η ίδρυσή της, χρονολογείται το 1865 Τενεσί, αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Την δεκαετία του 1920 είχε 4 εκατομμύρια μέλη και ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αφροαμερικανών.

Ξυλοκοπούσαν, δολοφονούσαν, έκαιγαν ανθρώπους ζωντανούς και τις περισσότερες φορές έμεναν ατιμώρητοι. Η οργάνωση έχασε κάποια στιγμή την ισχύ της αλλά ανασυγκροτήθηκε και σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ένας ημι-επαγγελματικός στρατός, με αυτόματα όπλα και βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η εμφάνιση των μελών της στην πορεία των ακροδεξιών στην Σάρλοτσβιλ, ξύπνησε σκληρές μνήμες και φόβο. Μαζί με την Κλαν, στους δρόμους της Βιρτζίνια εμφανίστηκαν και νεοναζιστικές ομάδες.

Οι πιο γνωστές είναι το Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα και το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα, που ξεκάθαρα υποστηρίζει την πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ και νοσταλγεί το Τρίτο Ράιχ. Σύμφωνα με τον Guardian, έχουν  εξαπλωθεί σε 40 αμερικανικές πολιτείες, κυρίως στον νότο, ενώ έχουν ενισχύσει και τους δεσμούς τους με τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Τέλος υπάρχει η περίφημη  «εναλλακτική δεξιά». O όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2008 για να χαρακτηρίσει ένα κίνημα για την «προστασία» της λευκής ταυτότητας και του «δυτικού πολιτισμού». Ο αριθμός των μελών της είναι άγνωστος, καθώς τηρούν την ανωνυμία τους, ενώ το κίνημα είναι κατά κύριο λόγο διαδικτυακό.

Συμμετέχουν νέοι σε ηλικία Αμερικανοί, τα παιδιά της χιλιετίας, δεν φορούν τις λευκές ρόμπες της Κου Κλουξ Κλαν αλλά πουκάμισα και σακάκια. Ο στόχος τους όμως δεν αλλάζει: ένα ισχυρό έθνος λευκών όπου οι διαφορετικοί θα ζουν αλλού.

Πηγή: ΕΡΤ