Η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση του Τούρκου πρέσβη στο Κάιρο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στα αιγυπτιακά συμφέροντα». Άμεση ήταν η απάντηση της Τουρκίας που κήρυξε «persona non grata» τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Τουρκία. 

Ads

 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κατηγόρησε την Άγκυρα πως στηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν την αστάθεια στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ήταν από τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και έχει καταγγείλει την επέμβαση του στρατού κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο πραξικόπημα».

 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ανακοίνωσή του για κήρυξη του Αιγύπτιου πρέσβη ως «ανεπιθύμητου προσώπου», ανέφερε: «Λυπόμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας ανήκει στην προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου».

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα διατηρεί στενούς δεσμούς με το τουρκικό κυβερνών κόμμα. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σεβαστεί «ποτέ» τους κυβερνώντες που τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός. «Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών». 
 
Από την πλευρά της, η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει λόγο για «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις» η οποία χαρακτηρίζεται «πρόκληση». Παράλληλα η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τουρκία πως επιχειρεί να ηγηθεί του αραβικού κόσμου και φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.
 
Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας μήνυμα στους Τούρκους, είχε επισημάνει πως ούτε το ένα πρόκειται να συμβεί, ούτε το άλλο καθώς «η Τουρκία δεν είναι αραβικό κράτος». «Οι Άραβες, όποιες εντάσεις και αν υπάρχουν μεταξύ μας, στο τέλος θα τα βρούμε. Η Τουρκία δεν είναι αραβικό κράτος», τόνισε. Διαβάστε: Αίγυπτος σε Τουρκία: Δεν μπορείτε να ηγηθείτε των Αράβων

Ads