Τις δυνάμεις τις στη Συρία ενισχύει η Άγκυρα αφού από σήμερα το πρωί νέα άρματα μάχης περνούν στο συριακό έδαφος. Μετά την κατάληψη της Τζαραμπλούς, η Τουρκία συνεχίζει να επιχειρεί εναντίον θέσεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων της Συρίας, πλέον με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Ads

Βασικός στόχος της Άγκυρας και της «επιχείρησης Ευφράτη» όπως την ονομάζουν είναι να εκδιώξει την κουρδική YPG ανατολικά του Ευφράτη. Κι αυτό για να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού θύλακα στην περιοχή με δεδομένο ότι οι Κούρδοι κατάφεραν σημαντικές νίκες εναντίον του ISIS. 

Χθες, Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαραμπλούς, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, την οποία ήλεγχαν οι τζιχαντιστές.

Η Δαμασκός αντέδρασε έντονα στην παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. 

Ads

Αλλαγή στάσης και επισήμως χθες από τις ΗΠΑ που εγκαταλείπουν τους Κούρδους της Συρίας και στηρίζουν τις τουρκικές επιθέσεις. 

«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους ανατολικά του Ευφράτη μετά την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ, για να συνεχίσουν να έχουν την αμερικανική υποστήριξη», ανέφερε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από την Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι της Συρίας είχαν εδώ και καιρό την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και των Ρώσων, στη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Μάλιστα σε κρίσιμες φάσεις του πολέμου, και έχοντας εξοπλιστεί από τη Δύση, οι Κούρδοι του YPG πέτυχαν σημαντικές νίκες κατά των τζιχαντιστών και αποτέλεσαν έναν από τους πιο αξιόπιστους και πολεμικά ικανούς συμμάχους της Δύσης, γεγονός που είχε ανοίξει τη συζήτηση για δημιουργία ακόμη και μιας αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη Βόρεια Συρία. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να αποτρέψει η Άγκυρα.