Μνήμες Τιεν Αν Μεν ξύπνησε η φωτογραφία μίας νεαρής μαύρης γυναίκας να στέκεται αγέρωχη απέναντι στους πάνοπλους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής διαδήλωσης του κινήματος «Black Lives Matter» στη Λουιζιάνα.

Ads

Όπως ο ηρωικός διαδηλωτής της Τιέν Αν Μεν στάθηκε το 1989 μπροστά από τα τανκς και έγινε σύμβολο της αντίστασης, έτσι και η 28χρονη Leshia Evans στάθηκε ατάραχη μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό, προτάσσοντας το ακίνητο  σώμα της ως μόνη ασπίδα της.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έφοδο εναντίον των διαδηλωτών που προσεγγίζουν το μπλόκο και ενώ οι περισσότεροι οπισθοχωρούν εκείνη παραμένει εκεί. Κοιτά στα μάτια τους αστυνομικούς, που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί και δεν μετακινείται. Μέχρι που τη συλλαμβάνουν.

Το περιστατικό συνέβη στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, στις ΗΠΑ. Στη διαδήλωση

Ads

Έκτοτε η φωτογραφίας της έχει γίνει viral στα social media, προκαλώντας τον θαυμασμό και τη συγκίνηση. Η συγκεκριμένη φωτογραφία της χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως η εικόνα που αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο την ταραχώδη περίοδο που διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Και είναι σίγουρα μια ειρηνική απάντηση σε έναν άτυπο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με 571 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από όπλο αστυνομικού μέσα στο 2016 στις ΗΠΑ και 5 αστυνομικούς από την άλλη να πέφτουν νεκροί πριν λίγες μέρες στο Ντάλας.

Η Leshia Evans είναι νοσοκόμα, ζει στη Νέα Υόρκη και είναι μητέρα ενός παιδιού. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε διαδήλωση.