Ο πρώην πράκτορας της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, που μετά τις αποκαλύψεις για το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ έχει βρει προσωρινό καταφύγιο στη Μόσχα, έθεσε την «ερώτηση της χρονιάς» στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της «συνέντευξή τύπου της χρονιάς», την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

Ads

«Παρακολουθεί το Κρεμλίνο μαζικά του πολίτες της Ρωσία;», ρώτησε ο πρώην πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA). «Η Ρωσία δεν έχει πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης των πολιτών. Οι δραστηριότητες επιτήρησης των πολιτών ελέγχονται αυστηρά από το νόμο», απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην «ερώτηση έκπληξη», όπως τη χαρακτηρίζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σνόουντεν συμμετείχε στην συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοκλήσης απο άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία. Ανέφερε πως «δύο ξεχωριστές έρευνες, του Λευκού Οίκου και του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: Τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης είναι αναποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Ρωσία παρακολουθεί την επικοινωνία πολιτών με οποιοδήποτε τρόπο;», ρώτησε.

Ο Πούτιν στην απάντησή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ρωσία παρακολουθεί πολίτες αλλά «μόνο με την έγκριση της Δικαιοσύνης». «Αυτός είναι ο νόμος που έχουμε και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μαζική παρακολούθηση στη χώρα μας», υποστήριξε. Μάλιστα ο Πούτιν ξεκίνησε την απάντησή του αστειευόμενος. «Είσαι πρώην πράκτορας, κατάσκοπος. Και εγώ ήμουν σε υπηρεσία πληροφοριών στο παρελθόν. Έτσι θα μιλήσουμε την ίδια επαγγελματική γλώσσα», δήλωσε. Καταλήγοντας ο Πούτιν ανέφερε πως «ελπίζει στη Ρωσία να μην υπάρξει ποτέ αυτό το είδος της ανεξέλεγκτης παρακολούθησης, όπως στις ΗΠΑ. Εξάλλου η Ρωσία δεν έχει τόσα πολλά χρήμα να δαπανήσει για αυτό». 

Ads

Πούτιν: Ο Ράσμουσεν με ηχογράφησε παράνομα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, πως τον ηχογράφησε μυστικά και στη συνέχεια διέρρευσε την ιδιωτική τους συνομιλία τους στον Τύπο, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Δανίας (2001-2009).

«Συναντηθήκαμε και συζητήσαμε. Αποκαλύφθηκε ότι είχε μαζί του ένα μαγνητόφωνο και κατέγραψε τη συνομιλία μας μυστικά και στη συνέχεια τη δημοσιοποίησε στον Τύπο», δήλωσε.  «Δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά και στα μάτια μου. Είναι παράλογο, το καταλαβαίνετε;», πρόσθεσε. «Εξήγησε ότι κατέγραψε τη συνομιλία αυτή για τους μεταγενέστερους», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Φυσικά με κολάκεψε, όμως το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να με προειδοποιήσει ή να ζητήσει την άδειά μου προτού δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις αυτές. Η εμπιστοσύνη είναι πραγματικά πολύ σημαντική. Είναι ζήτημα κλειδί: η εμπιστοσύνη μεταξύ ανθρώπων και κρατών», ανέφερε.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τις κατηγορίες του Πούτιν. «Οι κατηγορίες αυτές είναι πλήρεις ανοησίες. Στη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της Δανίας, ο Φογκ Ράσμουσεν ποτέ δεν έφερε μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει τις συναντήσεις του με τον κ. Πούτιν ή με οποιονδήποτε άλλο», σχολίασε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters. «Γενικά, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις παράνομες και έκνομες ενέργειές της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά κατηγοριών εναντίον του ΝΑΤΟ οι οποίες παραποιούν τα γεγονότα», πρόσθεσε.