Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στη διεθνή κοινή γνώμη ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους υποχρέωναν παιδιά έως 14 χρονών να παρακολουθούν βίντεο με αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων και να υπομένουν φρικτά βασανιστήρια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που εκδόθηκε την Τρίτη.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει στα τέλη Μαΐου από το Κομπάνι μια ομάδα 250 μαθητών, που επέστρεφε από το Χαλέπι έπειτα από τις σχολικές εξετάσεις.

Δείτε το βίντεο:

Αν και άφησαν ελεύθερες όλες τις μαθήτριες μέσα σε λίγες ώρες, κράτησαν συνολικά 153 αγόρια έγκλειστα μέσα σε ένα σχολείο στην περιοχή Μανμπίτζ, μια πόλη 55 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κομπάνι. Εκεί, σύμφωνα πάντα με το HRW, τα έδερναν με καλώδια, τα ανάγκαζαν να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, υποβάλλοντάς τα σε πλύση εγκεφάλου.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των παιδιών

image

Ads

Δίχως να επιδεικνύουν έλεος, οι τζιχαντιστές φρόντιζαν να δείχνουν σε κάθε ευκαιρία τις «ευαισθησίες» τους επάνω στα παιδιά. « Αυτοί που δε συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα ξυλοκοπούνταν. Μας έδερναν με ένα πράσινο λάστιχο ή ένα χοντρό καλώδιο με σύρμα πλεγμένο γύρω του. Χτυπούσαν επίσης τις πατούσες των ποδιών μας», δήλωσε ένα από τα παιδιά που γλίτωσαν από τη μανία των μαχητών του ISIS.

«Ένα παιδί που μουρμούρισε ‘ω, μητέρα!’ όταν το έπιασαν στο δωμάτιο μιας άλλης ομάδας, το έδεσαν, το κρέμασαν με τα χέρια του δεμένα στην πλάτη του και το ένα του πόδι δεμένο με τα χέρια του και του είπαν ότι θα έπρεπε να επικαλεσθεί τον Θεό και όχι τη μητέρα του», είπε ένα άλλο αγόρι.

image

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε, εξάλλου, ότι εξίσου κακής μεταχείρισης έτυχαν τα παιδιά που είχαν συγγενείς Κούρδους μαχητές (YPG), που συμμετέχουν στην υπεράσπιση του Κομπάνι. «Τους ζητούσαν να τους δώσουν τις διευθύνσεις των οικογενειών τους, εξαδέλφων, θείων, λέγοντάς τους, ‘Όταν πάμε στο Κομπάνι, θα τους βρούμε και θα τους κομματιάσουμε’. Θεωρούν τα μέλη των YPG απίστους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.