Μεγάλος αριθμός όπλων, περιλαμβανομένων φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος, βρίσκονται διάσπαρτα και αφύλακτα στη Λιβύη, περίπου δύο μήνες μετά την πτώση του εκλιπόντος ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ads

Η οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει δύο περιοχές κοντά στη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι, στις οποίες βρίσκονται πύραυλοι εδάφους-αέρος, βλήματα όλμων και αρμάτων μάχης, πυρομαχικά και χιλιάδες κατευθυνόμενοι και μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος μπορούν να πλήξουν ένα πολιτικό αεροσκάφος και τα πυρομαχικά μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκερτ, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης, σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπούκερτ πρόσθεσε ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί εδώ και μήνες τους αξιωματούχους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης και του ΝΑΤΟ για τα αποθέματα των αφύλακτων όπλων που λεηλατούνται τακτικά.

Ads

«Τώρα που οι συγκρούσεις τελείωσαν μία από τις πρώτες προτεραιότητες του NTC θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των αποθεμάτων των όπλων και ο έλεγχος της ροής των όπλων στη χώρα», επεσήμανε ο Μπούκερτ.

Παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ ζητούν οι νέες αρχές
 
Στο μεταξύ, οι νέες λιβυκές αρχές επιθυμούν την παράταση της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Λιβύη για «τουλάχιστον ένα μήνα», δήλωσε σήμερα ο «υπουργός» Πετρελαίου και Οικονομικών Άλι Ταρχούνι, ο οποίος προεδρεύει του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας των νέων λιβυκών αρχών που ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο.

Το ΝΑΤΟ, το οποίο ξεκίνησε επιχειρήσεις στη Λιβύη στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αποστολή του θα τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς έπειτα από διαβουλεύσεις με τον ΟΗΕ και τις μεταβατικές αρχές της Λιβύης.

Σήμερα το ΝΑΤΟ περιορίστηκε να απαντήσει στο αίτημα αυτό του Ταρχούνι για παράταση της αποστολής του για τουλάχιστον ένα μήνα ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τις νέες αρχές της Λιβύης για τις λεπτομέρειες του τερματισμού της αποστολής του στη χώρα.

Την ίδια ώρα, 5 σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen επέστρεψαν σήμερα στη βάση τους στη νότια Σουηδία μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνέβαλε από τον Απρίλιο με μαχητικά αεροσκάφη στις επιχειρήσεις περιπολίας για την τήρηση της ζώνης μη απαγόρευσης των πτήσεων που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα ένας Τουαρέγκ, τοπικός αξιωματούχος στο βόρειο Νίγηρα, δήλωσε σήμερα ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πλησιάζει στα σύνορα με το Νίγηρα.