Οι Homo sapiens και οι Νεάντερταλ, είχαν σεξουαλικές επαφές ήδη πριν από τουλάχιστον 100.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα γενετική μελέτη.

Ads

Ερευνητές, με επικεφαλής τον γενετιστή Σέρτζι Καστελάνο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αποκάλυψαν τμήματα ανθρώπινου DNA στο γενετικό υλικό μίας θηλυκής Νεάντερταλ, η οποία ζούσε πριν από 100.000 χρόνια.

Ο έρωτας ήρθε πολύ πιο νωρίς

Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το «πάντρεμα» του «σοφού» ανθρώπου και του Νεάντερταλ, ο οποίος παραμένει στο DNA μας μέχρι σήμερα, συνέβη πριν από περίπου 60.000 χρόνια, όταν οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική -όπου είχαν εμφανισθεί πριν από περίπου 200.000 χρόνια- προς την Ευρώπη και την Ασία.

Ads

image

Όμως, η νέα γενετική ανάλυση από ίχνη DNA σε απολιθώματα γυναίκας Νεάντερταλ, που βρέθηκαν σε ένα απομονωμένο σπήλαιο στα όρη Αλτάι της νότιας Σιβηρίας, κοντά στα ρωσο-μογγολικά σύνορα, δείχνει ότι η συνεύρεση ήταν πολύ παλαιότερη.

Επιπλέον, αυτό φυσικά σημαίνει ότι η μετανάστευση των προγόνων μας από την Αφρική ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από όσο πιστεύαμε.

Δεν φταίμε εμείς, τα Νεάντερταλ γονίδια μας φταίνε….

Τα γονίδια των Νεάντερταλ υπάρχουν σήμερα στο DNA των ανθρώπων και, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, παίζουν ρόλο σε διάφορες παθήσεις (κατάθλιψη, δερματικές αλλεργίες, τάση για θρομβώσεις, εθισμός στη νικοτίνη κ.α.).

image

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν, αντίστροφα, τα ανθρώπινα γονίδια είχαν θετική ή αρνητική επίδραση στους Νεάντερταλ.

Άγνωστο που έγινε η συνάντηση

Παραμένει άγνωστο σε ποιές περιοχές συναντήθηκαν αρχικά οι πρόγονοί μας και οι Νεάντερταλ, αλλά το πιο πιθανό είναι αυτό να συνέβη εκτός Αφρικής και πιθανώς στη Μέση Ανατολή.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πριν την μαζική μετανάστευση του Homo sapiens από την Αφρική πριν από περίπου 50.000 έως 60.000 χρόνια, θα πρέπει να είχαν προηγηθεί άλλες έξοδοι, μάλλον μικρότερων ομάδων, τουλάχιστον πριν από 100.000 χρόνια, αφού τότε -σύμφωνα με τη νέα παλαιογενετική έρευνα- είχαν σίγουρα συμβεί επιμειξίες.