Μέχρι προχτές, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Hollywood. Με χρυσά αγαλματίδια Όσκαρ στη συλλογή του και με σημαντικές ταινίες στο ενεργητικό του: Συμμορίες της Νέας Υόρκης, Ερωτευμένος Σέξπιρ, Μαλένα, Ο λόγος του Βασιλιά, The Artist, Inglourious Basterds, Κάρολ, Γυναίκα από χρυσό. Είναι ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Ads

Αποκάλυψη τώρα!

Αίφνης, αποκαλύπτεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός! Ή μάλλον γυμνός κάτω από το μπουρνούζι που φοράει στα επαγγελματικά ραντεβού στη σουίτα του ξενοδοχείου και το οποίο ανοίγει με θράσος και χυδαιότητα σε όποια ηθοποιό έχει απέναντί του.

Ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλυγουντ παρενοχλεί σεξουαλικά εδώ και δεκαετίες, όλη τη θηλυκή show business της Αμερικής. Η λίστα με τις ηθοποιούς που δέχθηκαν από σεξουαλική παρενόχληση «ελαφράς μορφής» μέχρι βιασμό, περιλαμβάνει: Ροζάνα Αρκέτ, Κέιτ Μπέικινσεϊλ, Κάθριν Κένταλ, Μίρα Σορβίνο, Κλαιρ Φορλάνι, Χίδερ Γκράχαμ, Ντον Ντάνιγκ, Λούτσια Στόλερ, Λώρεν Στίβαν, Τζέσικα Μπαρθ, Έμιλυ Νέστορ, Άσλεϊ Τζαντ. Ανάμεσά τους και οι πολύ διάσημες: Γκουίνεθ Πάλτροου και Ατζελίνα Τζολί, Κάρα Ντελεβίν και Λία Σεϊντού. Εκτός από ξαφνικές επιδείξεις, η παρενόχληση παίρνει διάφορες μορφές: από  σεξουαλικές χάρες που ζητά ο μεγαλοπαραγωγός ή σεξουαλικούς εκβιασμούς που εξαπολύει όταν του αρνούνται.

Ads

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έκανε κάτι τρομερό. «It’s the culture» εξήγησε. Είναι δηλαδή, μέρος της κουλτούρας [του Hollywood προφανώς] το να παρενοχλεί σεξουαλικά ο παραγωγός τις ηθοποιούς. [Εντάξει τότε. Αν είναι για την τέχνη και τον πολιτισμό…]

Μία από τις δικηγόρους του Χάρβεϊ  Γουάινσταϊν, η Λίζα Μπλουμ, δήλωσε ότι ο πελάτης της «αναγνωρίζει τα λάθη που έκανε, διαβάζει βιβλία και κάνει θεραπεία. Είναι ένας παλιός δεινόσαυρος που μαθαίνει νέους τρόπους».  [Ωραία. Έχει και Jurassic Park το σενάριο.]

Η Πεντάμορφη και το Τέρας         
                       

Η ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης στη λαμπερή αμρικάνικη show business είναι πολύ παλιά. Ο διευθυντής του studio της MGM Λούις Μέγιερ παρενοχλούσε συστηματικά τη νεαρή Τζούντυ Γκάρλαντ. Κάθε φορά που της έλεγε ότι τραγουδάει από την καρδιά της, της άγγιζε το στήθος [!]. [Ωραίος μηχανισμός να τρελάνεις κάποιον: απλώς ταυτίζεις τον έπαινο με την παρενόχληση, τη στιγμή που τον επαινείς, τον εξευτελίζεις ταυτόχρονα]. Ο παραγωγός Άρθουρ Φριντ παρενόχλησε το 1940 την Σίρλεϊ Τεμπλ η οποία ήταν τότε μόλις 12 ετών! Το 1942, ο γόης Έρολ Φλιν κατηγορήθηκε για τον βιασμό δύο ανήλικων κοριτσιών. 

Το 1977, η έφηβη Σαμάνθα Γκέιμερ κατηγόρησε τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνκσι ότι την βίασε στη βίλα του Τζακ Νίκολσον στο Λος Αντζελες. Το θύμα ήταν μόλις 13 ετών και ο σκηνοθέτης Πολωνός. Καθόλου τυχαία στοιχεία για την εξέλιξη της υπόθεσης που υπήρξε μία από τις πιο πολύκροτες στην ιστορία του Χόλυγουντ.  Τελικά ο Πολάνσκι δέχθηκε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος έσβησε τις πέντε από τις έξι κατηγορίες κι έφυγε από την Αμερική το 1978. Δεν ξαναγύρισε ποτέ ούτε καν το 2002 για να παραλάβει το Όσκαρ που κέρδισε για τον «Πιανίστα».  
  
image

Η Σαμάνθα Γκέιμερ στο εξώφυλλο του βιβλίου της

Κάθε τόσο, όλο και κάποιος σταρ, ηθοποιός, σκηνοθέτης ή παραγωγός κατηγορείται για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση. 

Αυτό όμως που έκανε την Αμερική να πέσει από το αφράτο ροζ συννεφάκι της ήταν η αποκάλυψη για τη δράση του διάσημου Μπιλ Κόσμπυ. Ο αγαπημένος μπαμπάς της Αμερικής , o cool τύπος με την αξιαγάπητη φάτσα και το αστείο χαμόγελο συνήθιζε να ναρκώνει κοπέλες και να τις βιάζει. Το έκανε αυτό για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Ατιμώρητος. 
 
image

Tα θύματα του Bill Cosby

Η σιωπή των αμνών

Η 80χρονη πλέον Τζέιν Φόντα, θύμα και η ίδια βιασμού στην παιδική της ηλικία, με το παρελθόν της ακτιβίστριας που κατέβαινε στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στο BBC, ότι είχε ακούσει για τη συμπεριφορά του Γουάινσταϊν τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα. Σε μια κρίση αυτοκριτικής παραδέχτηκε επίσης ότι «θα έπρεπε να είχε σταθεί πιο γενναία όταν άκουγε τέτοια περιστατικά… Εξάλλου η σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ διαδεδομένη».

Εξίσου διαδεδομένη είναι η σιωπή. 

Οι γυναίκες που δέχονται σεξουαλική κακοποίηση δέχονται να ζήσουν για χρόνια στη συγκάλυψη και τις ενοχές τους: αν δεν είχαν αιφνιδιαστεί, αν είχαν αντισταθεί πιο έντονα, αν έβρισκαν το θάρρος να το αποκαλύψουν…  Η άλλη επιλογή είναι να καταγγείλουν το γεγονός οπότε να αποφασίσουν ότι αποχαιρετούν την καριέρα τους και γίνονται βορά των Μέσων που θα αρχίσουν να αμφισβητούν την αξιοπιστία τους και τα κίνητρά τους.

Δύο χρόνια πριν βγει στη φόρα η δράση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, μια ηθοποιός και μοντέλο ονόματι  Άμπρα Μπατλιάν Γκουτιέρεζ  τόλμησε να τον κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση. Εφημερίδες όπως η NY Post φιλοξένησαν αρχικά την ιστορία της Γκουτιέρεζ και στη συνέχεια, άρχισαν να μικροποιούν όχι μόνο το περιστατικό αλλά και το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Η Γκουτιέρεζ ήταν πρωτοσέλιδο με ημίγυμνες φωτογραφίες της, αμφισβητούνταν τα λεγόμενά της, παρουσιαζόταν ως η κατήγορος του Γουάινσταϊν. Τελικά, ο παραγωγός βρέθηκε να είναι το θύμα και η ηθοποιός διασύρθηκε για δύο μήνες και παρουσιάστηκε ως εκβιάστρια. Νο happy end.

image

image

Η Άμπρα Μπατλιάν Γκουτιέρεζ  

Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου

Στην ίδια «υπερασπιστική γραμμή» με την εφημερίδα New York Post του 2015, η σχεδιάστρια Ντόνα Κάραν που δικαιολόγησε τον φίλο της Γουάινσταϊν κατηγορώντας τις γυναίκες ότι ντύνονται πολύ προκλητικά άρα προκαλούν τους άντρες να τις παρενοχλούν. [!] Τα ίδια σεξιστικά clichés, εν έτει 2017, και μάλιστα από μια γυναίκα. Λες και δεν έγιναν ποτέ ενέργειες σαν την έκθεση: «Τι φορούσατε;» του Jen Brockman με τα ρούχα που διηγούνται 18 ιστορίες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης που καταγγέλλουν τη λανθασμένη άποψη ότι τα ρούχα ευθύνονται για τον βιασμό… 

Όλα αυτά σε μια χώρα που ο Πρόεδρός της δηλώνει ότι θα έβγαινε ραντεβού με την κόρη του [!] και προτρέπει τους άντρες να αρπάζουν τις γυναίκες από… εκεί που τις άρπαζε και ο – κατηγορούμενος τώρα – Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.